Hjert: ”Vi följer PTK:s beslut”

Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef och PTK:s förhandlingschef säger att allt som sker i omställningsförhandlingarna utgår ifrån de beslut och inriktningar som PTK har tagit beslut om.

Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef och PTK:s förhandlingschef säger att allt som sker i omställningsförhandlingarna utgår ifrån de beslut och inriktningar som PTK har tagit beslut om.

Som Ingenjören kunde berätta i går föreligger ett förslag i förhandlingarna om omställning mellan PTK och Svenskt Näringsliv som skulle kunna betyda att fackligt lokalt inflytande försvinner. I utbyte skulle privattjänstemännen få en kompetensutvecklingsstiftelsen där 0,3 procent av lönesumman sätts av för utbildning. Niklas Hjert, vill inte gå närmare in på förhandlingarna.

Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef och förhandlingschef för PTK. Foto: Alex Giacomini

Niklas Hjert. Foto: Alex Giacomini

– Jag kommenterar inte pågående förhandlingar, vare sig hur det går eller de olika förslagen, men vårt arbete utgår från vad vi ha kommit överens om inom PTK.

Niklas Hjert säger dock att han inte är beredd att träffa ett avtal som lämnar det lokala facket utan inflytande men hur inflytande ska definieras vill han inte kommentera.

– Vi vill ha bättre omställningsmöjligheter och även få in visstidsanställda och sjukskrivna i det, säger han.

Saco:s ordförande Göran Arrius kommenterar omställningsförhandlingarna med att det vore bra med ett bättre omställningssystem men att han inte förstår varför man måste dra in turordningsreglerna i det.

– Som före detta lokalordförande för en akademikerförening har jag förhandlat nerdragningar på arbetsplatsen och hade vi inte haft LAS i ryggen så skulle vi inte ha kunnat ge dem som till slut fick gå så bra villkor, säger han. På lokal nivå är det här oerhört viktigt.

Göran Arrius undrar också om själva idén med en kompetensutvecklingsstiftelse inte kommer att göra arbetsgivarna mindre intresserade av att ge den kompetensutveckling som de själva har intresse av och som finns framförhandlad och inskriven i många kollektivavtal.

Jenny Grensman

1 kommentar

  • Lars

    ”…vårt arbete utgår från vad vi ha kommit överens om inom PTK.”
    Komma överens betyder i sammanhanget att göra som Unionen vill. Deras totala dominans framgår i en annan artikel här på sidan.

    04 september 2015

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar