Finsk sparplan hot mot facket

För att öka Finlands konkurrenskraft planerar regeringen att kringskära fackföreningarnas möjlighet att sluta kollektivavtal. Färre semesterdagar, nedskuren ersättning för övertid och för obekväm arbetstid och införandet av en karensdag finns med i förslaget.

För att öka Finlands konkurrenskraft planerar regeringen att kringskära
fackföreningarnas möjlighet att sluta kollektivavtal. Färre semesterdagar, nedskuren ersättning för övertid och för obekväm arbetstid och införandet av en karensdag finns med i förslaget.

Eftersom den finska regeringen och arbetsmarknadens parter i våras
misslyckats med att bli överens om ett så kallat socialt samhällsfördrag där man försökte få fackförbunden att bland annat gå med på längre arbetsveckor utan lönehöjning kommer nu regeringen med nytt förslag.
Syftet är att höja Finlands konkurrenskraft med fem procent och de föreslagna åtgärderna förväntas leda till offentliga besparingar på hundratals miljoner euro.

Till YLE säger finansminister Anders Stubb att åtgärderna kan skapa tiotusentals jobb. För löntagarna skulle förslaget, om det går igenom, betyda en minskning av antalet semesterdagar från 30-38 (gäller offentliganställda), en karensdag vid sjukdom, en sänkning av övertidsersättning med 50 procent och en sänkning av ob-tillägget på söndagar med 25 procent. Arbetsgivarna skulle få en lättnad i sina sociala avgifter med 1,72 procent.

Åtgärderna skulle träda i kraft när gällande bindande kollektivavtal går ut enligt regeringen. Implementeringen av de nya lagarna skall förberedas i samråd med landets fackliga organisationer.

Svaret från Finlands fackförbund är förstås negativt. Främst protestera man mot regeringens intrång på områden som idag är reglerade i kollektivavtal. Åtgärderna inskränker parternas förhandlingsfrihet och ifrågasätts både i relation till grundlagen och till internationella konventioner.

– Regeringens förslag är sämre än vi någonsin hade trott, kommenterar Finska Ingenjörsförbundets ordförande Pertti Porokari, till YLE. Det är helt emot vår tradition av kollektivavtal. Det är orimligt för de anställda.

Porokari menar också att besparingarna i vissa delar kan få helt motsatt verkan mot vad regeringen vill uppnå. Han fruktar att försämringen av sjukpenningen till exempel riskerar att få anställda att tappa motivationen vilket inte leder till högre produktivitet.
Från Nordens fackliga samorganisation kommer det också protester eftersom den finska regeringens förslag bryter med den nordiska modellen där arbetsvillkor och förhållanden överlåts åt anställda och arbetsgivare att förhandla om men där Finlands regering nu vill se lagstiftning.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar