ETUC måste prioritera bland målen

Group, ETUC. Photo: Erik Luntang. Eropafackets nya ledarteam

Foto: Erik Luntang. Europafackets nya ledarteam. Fr v Liina Carr, Luca Visentini, Esther Lynch, Veronica Nilsson, Montserrat Mir Roca, Peter Scherrer och Thiébaut Weber.

Den nya ledningen för Europafacket fick ett tydligt uppdrag från medlemmarna på kongressens sista dag. Fokusera på några få frågor och arbeta med dem.Den nya ledningen för Europafacket fick ett tydligt uppdrag från medlemmarna på kongressens sista dag. Fokusera på några få frågor och arbeta med dem.

”As well as making noice, we have to make difference” formulerade irländska Patricia King, ICTU, sina tankar om ETUC:s framtida arbete i den avslutande panelen. Sedan följde en lång rad av talare som betonade hur viktigt det är att Europafacket verkligen blir en stark kraft för att stärka de fackliga rättigheterna och för att försöka ge dem en tyngd som skyddar dem även när det är ekonomisk kris.

– Jean-Claude Juncker bjöd in ETUC och sade tydligt att han vill ha ett närmare samarbete med facket, påpekade Jens Kragh från danska FTF. Den inbjudan måste vi anta och använda för att stärka dialogen med kommissionen.

– Kommissionen vet att utan en social dimension kan EU inte bli någon framgångssaga. Jag tycker att vi bör välja tre frågor att fokusera på, det är inte lätt, vi är många och alla har sina käpphästar. Men vi måste inse att resurserna är begränsade och att vi ska använda dem på bästa sätt.

De svenska facken Saco, LO och TCO var lättade över att formuleringen om minimilöner i aktionsprogrammet hade blivit acceptabel. Nu står det att ETUC ska verka för minimilönestruktur i de länder där facken vilket betyder att den nordiska modellen utan minimilöner inte påverkas. Och trots upprepat sjabbel med röstningar och talarordningar så är Europafacket en viktig och tung spelare.

– Det viktigaste arbetet märks inte här på kongressen utan sker litet under radarn och där har svenska och nordiska fack möjlighet att inverka, sade Åsa Ehinger-Berling, Saco:s internationella sekreterare. Europafacket har kommissionens öra.

– De nio miljoner anställda som är fackligt anslutna i Norden väger tungt i internationella sammanhang, sade Göran Arrius, Sacos: ordförande. Stora länder som Frankrike och Tyskland kan inte uppvisa samma anslutningsgrad som vi.

Valet av Europafackets nya ledning följde helt valberedningens förslag. Rudy De Leeuw valdes till ny president, italienaren Luca Visentini valdes till ny generalsekreterare, Veronica Nilsson, som varit utredare på TCO blev en av två vice generalsekreterare och tyske Peter Scherrer den andra.

Nya konfederala sekreterare blev Liina Carr, Esther Lynch, Montserrat Mir Roca och Thiébaut Weber.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Spelar det någon roll om arbetsgivaren har kollektivavtal eller inte? Tjänar jag något på det, rent ekonomiskt? Jennifer Nilsson Fridell reder ut de vanligaste frågorna kring kollektivavtal.
Fler artiklar