Hallå där…

Frida Ryberg. Foto: Roger Magnusson

Frida Ryberg.

…Frida Ryberg, produktionsledare vid Södertörns brandförsvarsförbund och medlem i Sveriges Ingenjörer, som på onsdag eftermiddag medverkar vid ett seminarium på Kvalitetsmässan i Göteborg för att diskutera specialisternas roll som samhällsbyggare.Hallå där… Frida Ryberg, produktionsledare vid Södertörns brandförsvarsförbund och medlem i Sveriges Ingenjörer, som på onsdag eftermiddag medverkar vid ett seminarium på Kvalitetsmässan i Göteborg för att diskutera specialisternas roll som samhällsbyggare.

Läs mer

Läs mer om Kvalitetsmässan i Göteborg och onsdagens seminarium om samhällsbyggarna här.

På Kvalitetsmässan i Göteborg vill Sveriges Ingenjörer rikta ljuset särskilt mot samhällsbyggarna och den roll de spelar som specialister och ledare. Fler borde få upp ögonen för jobb inom välfärdssektorn, anser förbundet, men hur lyckas man med det? På onsdag eftermiddag klockan 13.50 anordnar Sveriges Ingenjörer tillsammans med Jusek ett seminarium som handlar om just detta. En av dem som deltar vid seminariet är Frida Ryberg, brandingenjör, produktionsledare vid Södertörns brandförsvarsförbund och medlem i Sveriges Ingenjörer.

Frida Ryberg. Foto: Roger Magnusson

Frida Ryberg. Foto: Roger Magnusson

– Inom brandförsvaret har vi inte så många chefspositioner att erbjuda. Sett till antalet titlar finns det ett begränsat antal karriärsteg. Vi tittar på hur man kan erbjuda anställda en karriär på andra sätt. Det kan till exempel vara att man får ansvar för ett specifikt område, som man får rätt fria tyglar att utveckla, inom ramen för vårt uppdrag, berättar Frida Ryberg.

Vad söker ni för typ av medarbetare?
– Vi söker främst brandingenjörer, om vi tittar på ingenjörsledet. Vi har lite olika karriärmöjligheter. Antingen är man akademiskt utbildad, till brandingenjör, eller så börjar man som brandman och utbildar sig sedan stegvis för att komma till samma karriärsteg som brandingenjörerna.

Vad har ni för utmaningar sett till rekryteringsarbetet?
– En av våra utmaningar är att vi har en utpräglad idé av att våra anställda ska vara både operativa och vara med i det förebyggande arbetet. Det innebär att man behöver vara ganska mångfacetterad. På en olycksplats arbetar du operativt och i det förbyggande arbetet är det mer akademiskt.

Hur ser tillgången på brandingenjörer ut i dag?

Brandingenjörer har ett guldläge. Det finns hur mycket jobb som helst för dem att söka och det råder stor konkurrens om de brandingenjörer som finns.

– Brandingenjörer har ett guldläge. Det finns hur mycket jobb som helst för dem att söka och det råder stor konkurrens om de brandingenjörer som finns. Det finns också en konkurrenssituation mellan den privata och den offentliga sektorn. Inom den offentliga sektorn har vi den operativa delen och det passar dem som vill göra skillnad för människor som har hamnat i en dramatisk och kanske traumatisk situation.
Hur arbetar ni för att locka och behålla brandingenjörer hos er?
– Jag tror att det som håller många brandingenjörer kvar inom offentlig sektor är att man känner att man gör något viktigt för samhället på ett sätt som kanske inte är möjligt för en konsult på ett privat företag där varenda krona måste räknas. Vi försöker mäta effekten och nyttan i samhället.

– För oss är det viktigt att kunna behålla medarbetare även efter 10–15 år. Även om det finns en begränsad möjlighet att göra karriär hos oss om vi jämför med den privata sektorn, så försöker vi erbjuda medarbetare andra saker, till exempel mer frihet under ansvar. Vi försöker styra arbetsuppgifterna utifrån intresse och kunskap. Vi arbetar med att skjuta ansvar långt ut och inte toppstyra. Vi ger en inriktning och utformar en verksamhetsplan som innebär att man får bestämma mycket själv och det är sådant som vi kan konkurrera med det privata om.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar