Prognos: Sjukfrånvaron ökar

Regeringen vill få ner sjukfrånvaron till 9 dagar per person och år i snitt, men Försäkringskassan tror att sjukskrivningarna kommer att fortsätta öka om inte samarbetet med hälso- och sjukvården samt arbetsgivare blir bättre.Regeringen vill få ner sjukfrånvaron till 9 dagar per person och år i snitt, men Försäkringskassan tror att sjukskrivningarna kommer att fortsätta öka om inte samarbetet med hälso- och sjukvården samt arbetsgivare blir bättre.

Regeringen vill sänka sjukfrånvaron från 10,3 dagar per person och år i snitt till 9 dagar. Men enligt Försäkringskassans prognos är det motsatta på väg att hända. Myndigheten räknar med att sjukfrånvaron år 2020 kommer att ha ökat till 13 dagar per person och år i snitt, om man inte lyckas bromsa utvecklingen.

Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler. Pressbild.

Försäkringskassans generaldirektör
Ann-Marie Begler. Pressbild.

Försäkringskassan kan inte påverka inflödet av nya fall, skriver myndighetens generaldirektör Ann-Marie Begler och försäkringsdirektör Lars-Åke Brattlund på DN Debatt. Både arbetsgivare och läkare behövs för att få ner sjukfrånvaron.

Arbetsgivarna har ”unika möjligheter att fånga tidiga tecken på ohälsa och vidta åtgärder för att undvika sjukskrivning helt och hållet. Om den anställde trots detta blir sjukskriven, behöver man redan från början skapa hållbara förutsättningar för att just den personen ska kunna komma tillbaka till jobbet.”

Läkarkåren å sin sida behöver ”enas om när sjukskrivning är en lämplig behandling, men kanske framför allt när det inte är en lämplig behandling.” skriver Ann-Marie Begler och Lars-Åke Brattlund. De vill att läkarintyg anger patientens sjukdom liksom patientens förmåga att arbeta, då Försäkringskassans uppdrag inte är att pröva hur sjuk någon är, utan att bedöma någons möjlighet att arbeta.

Enligt Försäkringskassans nya rapport om sjukfrånvarons utveckling var det så kallade sjukpenningtalet 10,3 dagar i september. För kvinnor var siffran 13,5 och för män 7,2. Det är framför allt psykiatriska diagnoser som ökar, uppger myndigheten.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar