Teknikpraktik som gynnar företagen

Under hösten har 12 tekniksprångare praktiserat på IBM i Kista. I grupper om två har de tagit sig an projekt som de själva har fått ro i land med hjälp av en handledare.

IBM_beskuren

Vincent Jonsson Qi, Emma Ekström, Emil Wengström, handledare för Tekniksprånget, IBM. Foto: Sandra Forsvik

Under hösten har 12 tekniksprångare praktiserat på IBM i Kista. I grupper om två har de tagit sig an projekt som de själva har fått ro i land med hjälp av en handledare.

Under fyra månader har tekniksprångarna fått testa på hur det är att arbeta som konsult. De två första veckorna inleddes med en introduktion så att alla skulle känna sig lite mer varm i kläderna. De 12 praktikanterna, hälften killar och hälften tjejer, delades in i grupper om två. Sedan blev de tilldelade ett projekt där de fick i uppgift att utveckla en lösning från tanke, till att bemöta kundens krav, till att sätta sig ner och programmera för att komma på en lösning. Konsluter på företaget har stöttat och hjälpt till när det har behövts.

– Det har varit roligt att se dem utvecklas. Till en början var det många som sa att de inte kunde programmera men en nyfikenhet fanns. Vi har fokuserat på att de ska få leverera ett projekt från ax till limpa. Målet har inte varit kvaliteten på slutprodukten, utan att de faktiskt lyckas leverera en slutprodukt. Det har varit det viktiga, säger Emil Wengström, handledare för Tekniksprånget på IBM.

Två av praktikanterna är Vincent Jonsson Qi, 19 som har studerat teknik på Polhemsskolan i Lund, och Emma Ekström 19 som har läst natur på Sigtunaskolan Humanistiska Läroverk.

– Vincent och jag har arbetat med två kunder, dels Vasaloppet och ett läkemedelsföretag som vi tyvärr inte kan nämna namnet på. Till Vasaloppet har vi utvecklat olika appar, både befintliga appar som vi har vidareutvecklat men vi har också spanat idéer till nya framtida appar. Vi har också tagit fram en hemsida och ett applikationsprogrameringsgränssnitt, API, för att kunna uppdatera de här apparna, säger Emma.

– Den största utmaningen var nog att utveckla ett helt system till lläkemedelsföretaget. Vi har utvecklat en prototyplösning vars mål är att förbättra patienters följsamhet vid medicinering av kroniska sjukdomar. Vi har tagit fram smarta förpackningar, mobillösningar för patienter, en webbportal för läkare samt en hel del back end-funktionalitet. Att bygga upp ett helt system och göra en arkitektur, det har varit en utmaning men det har också varit väldigt lärorikt, säger Vincent.

Det är cirka tre år sedan Tekniksprånget grundades av IVA, i samarbete med Jonas Pergament på IBM. Eftersom att IBM var med och utvecklade ansökningsportalen på IVAs hemsida följde det sig naturligt att företaget skulle ta emot praktikanter. Utformningen har utvecklats genom åren och det var två år sedan som Emil hoppade på tåget som handledare för Tekniksprånget på IBM.

– Till en början tog vi in fyra praktikanter. De fick följa med på lite olika projekt och sitta med på kundmöten, men de hade ingen given arbetsuppgift som de var ansvariga för. Projekten som praktikanterna får ansvara över är anpassade efter ungdomarnas behov för att de ska kunna utvecklas. Men vi har sett att deras kompetens och kunskap inom det mobila har varit en stor tillgång i projekten. Det är en ”win win”, säger Emil.

Vad kommer ni att bära med er?

– Dels alla kunskaper, både när det gäller teknik och arbetslivserfarenhet. Men jag har också fått en insikt i vad man kan använda en civilingenjörsutbildning till. Det har gett mig motivation till att vilja kämpa mig igenom fem års studier för att sedan få ett roligt jobb, säger Emma.

– Möjligheten av att ha arbetat med så många olika typer av konsulter. Det har verkligen visat på bredden inom ingenjörsyrket. Förutom att jag har utvecklat mina kunskaper inom teknik så har jag dessutom fått lära mig hur man samarbetar med kunden, för att ta fram en så bra lösning som möjligt, säger Vincent.

Tekniksprånget är ett praktikprogram för de som har läst natur- eller teknikprogram på gymnasiet och ännu inte fyllt 21 år. Under fyra månaders heltidstjänst får de prova på ingenjörslivet på ett teknikintensivt företag med en månadslön på 13 500 kronor.

Sandra Forsvik

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar