Digital framtid behöver struktur

Medlemsländerna måste se till att sysselsättningspolitik, regelverk om arbetsmiljö, anställning och sociala skyddsnät är anpassade  för omställningen till ett digitaliserat samhälle. Det säger Europaparlamentet i sitt uttalande om den digitala inre marknaden.

Medlemsländerna måste se till att sysselsättningspolitik, regelverk om arbetsmiljö, anställning och sociala skyddsnät är anpassade för omställningen till ett digitaliserat samhälle. Det säger Europaparlamentet i sitt uttalande om den digitala inre marknaden.

EU-kommissionens strategi för en digital inre marknad som presenterades förra sommaren har debatterats intensivt under hösten. Orsaken är att strategin fokuserar starkt på tekniska problem med digitaliseringen, utbildningsfrågor och konsumenträtt medan sociala aspekter lämnas därhän. Det har upprört många fackförbund men även EU-parlamentet som i sitt uttalande förra veckan visserligen säger att många av ambitionerna i strategin är bra men att frågor om arbetsmiljö och hälsa i förhållande till digitaliseringen måste uppmärksammas.

Det samma gäller sociallagstiftningen och de nya anställningsformer som man förväntar sig ska bli vanligare när digitaliseringen får fullt genomslag.

Europafacket har levererat en bredsida mot kommissionen i sitt svar på den digitala marknadsstrategin. Förutom ett skarpt påpekande att efterdyningarna av den ekonomiska krisen och en växande sektor av osäkra anställningar och microjobb hittills starkt har bidragit till digitaliseringens framgångar menar EFS också att kommissionen måste värna framväxten av bra arbeten.

Medlemsstaternas invånare måste kunna försörja sig och ha en rimlig anställningstrygghet även i en mer digitaliserad framtid. Europafacket motsätter sig också absolut det ”tjänstepass” som kommissionen nyligen föreslog i sitt inre-marknadspaket och som enligt EFS skulle leda till ett race-to-the-bottom mellan medlemsländerna i fråga om villkor och löner. Tjänstepasset skulle utfärdas av företags ursprungsländer och garantera att företagen uppfyller de regler och lagar som gäller i ett annat medlemsland, där företagen vill arbeta.

Också Uni – det internationella fackförbundet för tjänster har uttalat skarp kritik mot avsaknaden av sociala aspekter  i kommissionens strategi och slagit ner på svagheterna i inre-marknadspaketet.

Kommissionens tidplan för genomförandet av den digitala inre marknaden är kort. I slutet av 2016 ska 16 initiativ på området presenteras och redan 2017 förväntar stig kommissionen att medlemsländerna ska vara i full gång med genomförandet.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar