Ljus prognos för industrin

För första gången på flera år väntas sysselsättningen öka även inom industrin, enligt Arbetsförmedlingen.För första gången på flera år väntas sysselsättningen öka även inom industrin, enligt Arbetsförmedlingen.

läs mer

Du kan ladda ned Arbetsförmedlingens rapport ”Var finns jobben?” här.

Arbetsförmedlingen meddelar i sin senaste upplaga av rapporten ”Var finns jobben?” att bristen på ingenjörer, IT-specialister, lärare och sjuksköterskor samt personal inom hotell- och restaurang ökar. Bland ingenjörer är särskilt civilingenjörer med inriktning mot elkraft, bygg och anläggning samt elektronik och teleteknik eftertraktade.

Jobbtillväxten är bred men väntas bli starkast inom tekniskt arbete, där främst ingenjörer finns, och inom data/IT. Sysselsättningen inom industrin väntas öka, vilket i så fall blir första gången på flera år.

Ett yrke där bristen har ökat snabbt på kort tid är socialsekreterare. Också bristen på lärare och vårdpersonal är stor. Det svåraste utgångsläget på arbetsmarknaden har den som saknar en gymnasieutbildning. Det råder fortsatt hård konkurrens om jobb utan utbildningskrav.

Ania Obminska

1 kommentar

  • Veritas

    Som vanligt samma överoptimistiska prognoser från Arbetsförmedlingen.

    Grundproblemet med Arbetsförmedlingens prognoser är att de endast baseras på vad företagen själva säger om behovet av personal. Företagen kan därmed medvetet överskatta behovet. Eftersom Arbetsförmedlingens prognoser i sin tur ligger till grund för dimensioneringen av motsvarande högskoleutbildningar, så kan företagen därmed enkelt beställa fram ett överskott på arbetssökande. Lönerna pressas då ner till företagens fördel.

    Här ser ni exempelvis istället faktiska data för IT-branschens timprisutveckling de senaste 10 åren:

    http://computersweden.idg.se/2.2683/1.650338/it-konsulter-priser

    Total slakt med andra ord jämfört med samtliga övriga branscher. Och rakt motsatt vad som angivits i Arbetsförmedlingens prognoser under samma period. I princip samtliga år de senaste 10 åren har Arbetsförmedlingen i sina prognoser angivit ”stor brist” på personal inom IT-branschen!

    Ärligt talat är det helt otroligt att ingen journalist tagit sig an att granska de grundläggande bristerna i Arbetsförmedlingens prognoser…

    16 februari 2016

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar