Pensionsfrågan kan leda till konflikt

Det blir inga förhandlingar om höjda avsättningar till tjänstepensionen mellan PTK och Svenskt Näringsliv. Nu ökar risken att frågan skulle kunna leda till konflikt i avtalsrörelsen som pågår.Det blir inga förhandlingar om höjda avsättningar till tjänstepensionen mellan PTK och Svenskt Näringsliv. Nu ökar risken att frågan skulle kunna leda till konflikt i avtalsrörelsen som pågår.

På torsdagen kom beskedet att de samtal som tjänstemännen hade hoppats skulle kunna leda till ökade inbetalningar till tjänstepensionen inte ens startar. Svensk Näringsliv ska ha velat dra in saker i förhandlingarna som PTK inte kunde acceptera. Nu kommer pensionsfrågan i stället att hamna i avtalsrörelsen och kan förmodligen leda till bekymmer där. Unionen och Sveriges Ingenjörer kommer göra gemensam sak och åka ut för att diskutera saken med medlemmar inom tjänstesektorn i de tre storstadsområdena.

Bakgrunden till de fackliga organisationernas önskan att förhandla om ITP är att vi lever allt längre vilket betyder att den allmänna pensionen urholkas. För tjänstemännen hade det enklaste sättet att korrigera det varit att förstärka hela ITP-planen med större avsättningar. För industrin är systemet redan under utbyggnad men för den som jobbar inom tjänstesektorn kommer pensionen att bli mycket lägre om man inte kan komma överens om avsättningar.

– Det här skulle inte kosta arbetsgivarna något extra men för oss är det en rättvisefråga att medlemmar inom tjänstesektorn inte i slutändan ska ha fått ut en- och en halv miljon mindre i pension än den som arbetar inom industrin, säger förhandlingschef Camilla Frankelius, Sveriges Ingenjörer.

Jenny Grensman

2 kommentarer

  • Veritas

    Lite frågor till redaktionen på Ingenjören, eller Sveriges Ingenjörer:

    1. ”För industrin är systemet redan under utbyggnad men för den som jobbar inom tjänstesektorn kommer pensionen att bli mycket lägre om man inte kan komma överens om avsättningar.”

    Vad räknas som ”industrin” och vad räknas som ”tjänstesektorn”?

    Tillhör alla Sveriges Ingenjörers medlemmar ”tjänstesektorn”, eller är det bara vissa av SIs avtalsområden?

    Och vad gäller för Jusek, Civilekonomerna, osv?

    2. ”Svensk Näringsliv ska ha velat dra in saker i förhandlingarna som PTK inte kunde acceptera”

    Vad var det för saker de ville dra in?

    12 februari 2016
    • Jenny

      Hej! Fråga ett: här talar vi avtalsområden på arbetsmarknaden. Industrin är alltså fråga om ex de som arbetar under teknikavtalet. Tjänstesektorer är ex It-telekomavtalet, STD m fl.
      2. Vi fick inte reda på vad Svenskt Näringsliv ville dra in i förhandlingarna.
      MVH
      Jenny Grensman

      18 februari 2016

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar