250 tjänstemän varslas på Bombardier

Sveriges Ingenjörers medlemmar kommer att drabbas hårt av neddragningarna på Bombardier, säger Hannes Lyckholm, ordförande för Sveriges Ingenjörer på Bombardier Transportation Västerås. Sveriges Ingenjörers medlemmar kommer att drabbas hårt av neddragningarna på Bombardier, säger Hannes Lyckholm, ordförande för Sveriges Ingenjörer på Bombardier Transportation Västerås.

Bombardier har meddelat att man ska minska personalstyrkan med totalt 7 000 anställda globalt. I dag, torsdag, står det klart att 300 anställda på Bombardier i Västerås varslas om uppsägning och att majoriteten av dessa, 250, är tjänstemän. Personalstyrkan kan minska även i Stockholm, då i form av konsulter, berättar Hannes Lyckholm, ordförande för Sveriges Ingenjörer på Bombardier Transportation Västerås. Men hur många det handlar om där vet han inte.

– Det har varit informationsmöten i dag och de fortsätter under dagen. Det som är officiellt är att det här påverkar 300 personer varav 250 tjänstemän, med fokus på Bombardier i Västerås.

Hur påverkar det Sveriges Ingenjörers medlemmar?

– Sveriges Ingenjörer är största fackförbundet här med 450 medlemmar, så det är klart att vi kommer att drabbas hårt. Det är också området ”engineering” som har pekats ut i den här neddragningen. Tyvärr var den här neddragningen ganska väntad, liksom att Sverige skulle drabbas. Det jag tycker är positivt jämfört med tidigare neddragningar är att företaget tydligt har sagt att man vill följa Las, lagen om anställningsskydd, och kollektivavtalen. Det gör att spelreglerna är tydliga.

Hannes Lyckholm beskriver stämningen på hans arbetsplats som ”väldigt dämpad”, även under informationsmötena.

– Vi kommer att ha ett medlemsmöte under eftermiddagen för att informera våra medlemmar, berättar han och avslutar:

– Neddragningen var väntad, men jag är ändå positiv till att Bombardier vill följa Las och att de vill fokusera på omplaceringar.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar