Ja till skärpta regler för visstid

Från den 1 maj i år blir det svårare för arbetsgivare att stapla tidsbegränsade anställningar på varandra, efter beslut i riksdagen i går.

Från den 1 maj i år blir det svårare för arbetsgivare att stapla tidsbegränsade anställningar på varandra, efter beslut i riksdagen i går. (UPPDATERAD)

Riksdagen röstade i går ja till ändringar i lagen om anställningsskydd, Las. Förhoppningen är att arbetsgivares missbruk av tillfälliga anställningar ska minska i och med ändringarna, som börjar gälla den 1 maj i år.

En person som har varit visstidsanställd under längre tid än två år inom en femårsperiod ska enligt dagens gällande Las-regler få anställningen omvandlad till en tillsvidareanställning. Riksdagens beslut innebär att också en tidsbegränsad anställning inom en längre tidsram än fem år ska kunna bli en tillsvidareanställning, om anställningarna har följt på varandra utan uppehåll med mindre än sex månaders mellanrum.

Gårdagens beslut i riksdagen är glädjande, säger Sveriges Ingenjörers chefsjurist Helène Robson.

– Det finns en lång historia kring detta och ett EU-direktiv som jag bedömer att Sverige nu kommer att följa. Det här problemet drabbar inte våra medlemmar i så stor utsträckning. Men med de här reglerna kommer missbruket av visstidsanställningar kunna minska, säger hon.

Lagen om anställningsskydd är semidispositiv, vilket innebär att det går att göra avvikelser från lagen genom kollektivavtal.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Åren med avtal kring två procent är förbi”

”Åren med avtal kring två procent är förbi”

Ingenjörslönerna ökade rejält under 2023 och om 11 månader är det dags för en ny avtalsrörelse. Camilla Frankelius, förhandlingschef för Sveriges Ingenjörer tror att förhandlingsläget kan bli gynnsamt.  
Fler artiklar