Sverige bra för it-entreprenör

När EU-kommissionen rankar digitalt företagande kommer Sverige i topp tätt följt av de andra nordiska länd

När EU-kommissionen rankar digitalt företagande kommer Sverige i topp tätt följt av de andra nordiska länderna.

Rankingen (Digital Entrepreneurship Scoreboard 2015) omfattar aspekter som hur duktiga länderna är på att får fram it-relaterade tjänster och produkter och kvaliteten på deras digitala infrastruktur. Även möjligheterna för anställda och allmänhet att bättra på sin digitala kompetens mäts.

– Syftet med undersökning är att se till att företag och verksamheter hänger med i utvecklingen och till fullo kan dra fördel av den tekniska utvecklingen, säger kommissionär Elzbieta Bienkowska som har ansvar för frågor om den Inre marknaden, Industri, Entrepernörskap och små och medelstora företag.
– Utvecklingen av den digitala tekniken är en stor utmaning för företagen och måste tas på allvar på nationell såväl som lokal och regional nivå.

I det här sammanhanget har Sverige, Danmark och Finland har sprungit om de andra medlemsländerna trots att de nordiska länderna har brister i sin företagskultur. I gengäld har investerar de mycket i utbildning, forskning och utveckling vilket uppmuntrar till innovation.
I kommissionens rapport utmålas speciellt Stockholm som ett Nordens Silicon Valley.

Kommissionen oroar sig för att näringslivet i många länder hamnar på efterkälken och för att EU ska bli utkonkurrerat av andra världsdelar om inte den digitala utvecklingen går framåt i hela unionen. I rapporten är länderna uppdelade i grupper efter vilka egenskaper de anses ha. Vissa har visserligen en stark entreprenörskultur men har brister när det kommer till digital mognad, andra har en välutbildad befolkning men ingen entreprenörskultur.
Senare i år ska den här undersökningen följas av en New Skills Agenda för Europe.

Även om Sverige sedan många år hamnar högt upp när digital mognad och utveckling mäts kunde Digitaliseringskommissionen förra året konstatera att många länder nu håller på att komma i kapp. I Sverige har utvecklingen på området stannat upp.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så mycket tjänar 41 facktoppar

Så mycket tjänar 41 facktoppar

158 843 kronor i månaden. Så stor är löneskillnaden mellan den fackordförande som tjänade mest och minst förra året. Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand hamnar långt ner på lönelistan i en kartläggning som Altinget har gjort.
Fler artiklar