Svåra frågor i fokus för nytt forum

Ett samhällsekonomiskt forum där svåra framtidsfrågor ska kunna diskuteras. Det är idén bakom ”Makro”, som äger rum i Sandhamn i sommar. – Det finns inte riktigt något utrymme för de mer långsiktiga diskussionerna i Almedalen längre, exempelvis de som handlar om finansieringen av vår välfärd, säger Sacos ordförande Göran Arrius om bakgrunden till initiativet.

Göran Arrius, ordförande Saco. Foto: Kalle Assbring.

– Det är svåra frågor vi måste ställa, till exempel frågan hur vi ska se till att få en bra välfärd i framtiden, säger Göran Arrius, Sacos ordförande. Foto: Kalle Assbring.

Ett samhällsekonomiskt forum där svåra framtidsfrågor ska kunna diskuteras. Det är idén bakom Makro”, som äger rum i Sandhamn i sommar. – Det finns inte riktigt något utrymme för de mer långsiktiga diskussionerna i Almedalen längre, exempelvis de som handlar om finansieringen av vår välfärd, säger Sacos ordförande Göran Arrius om bakgrunden till initiativet.

läs mer

Läs mer om det samhällsekonomiska forumet Makro som arrangeras 2-3 juni här.

Göran Arrius debattartikel om Makro och Almedalen hittar du här.

I en debattartikel i Altinget skriver Sacos ordförande Göran Arrius om hur Almedalsveckan har blivit allt mindre problemorienterad och om hur behovet av ett kvalificerat samtal om de långsiktiga samhällsutmaningarna har ökat. Detta är bakgrunden till att Saco har tagit initiativet till Makro, ett samhällsekonomiskt forum som arrangeras i början av juni.

– Almedalen har funnits i många, många år nu och har vuxit sig allt större. Det började som en politikervecka där det fördes diskussioner om politiska frågor, men har utvecklats till att bli en vecka med ett så stort utbud och i många fall så många frågor som ligger långt från de politiska att vi på Saco har bestämt att vi drar ner på vår satsning där i år. Det finns inte riktigt något utrymme för de mer långsiktiga diskussionerna i Almedalen längre, exempelvis de som handlar om finansieringen av vår välfärd. Därför ordnar vi ett nytt forum där vi ska våga ta upp de svåra frågorna, säger Sacos ordförande Göran Arrius till Ingenjören.

Vad har ni för målgrupp?

– De som är intresserade av de här långsiktiga frågorna, liksom de som också har politiskt inflytande. Till exempel ska tidigare statsminister Göran Persson vara med, vår nuvarande arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och OECD:s Chief Economist Catherine Mann delta. Vi hoppas också att deltagare från fackföreningsrörelsen och övriga organisationer och företag kommer.

– Frågorna som vi tar upp på Makro är inte sådana att man kommer tillbaks till jobbet måndagen därpå och börjar lösa dem. Det är svåra frågor vi måste ställa, till exempel frågan hur vi ska se till att få en bra välfärd i framtiden. Vi är överens om att vi vill ha en bra välfärd, men ingen talar om varifrån pengarna ska komma. Hur ska det gå till, med de ökade krav som finns?

Göran Arrius ser Makro inte som en konkurrent till Almedalen, utan som ett komplement.

– Det är inte så att Almedalen har spelat ut sin roll, men det är något som har försvunnit längs vägen och som vi nu vill fånga upp, avslutar han.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt