Vikten av arbetslivsanknytning under utbildning

Större studiemotivation, högre etableringsgrad på arbetsmarknaden och större sannolikhet att få ett kvalificerat arbete. Det är några saker som högre utbildning som har en arbetslivsanknytning kan bidra till. Tillväxtanalys har tittat närmare på hur fem länder arbetar med frågan.

Större studiemotivation, högre etableringsgrad på arbetsmarknaden och större sannolikhet att få ett kvalificerat arbete. Det är några saker som högre utbildning som har en arbetslivsanknytning kan bidra till. Tillväxtanalys har tittat närmare på hur fem länder arbetar med frågan.

Generellt sett, skriver myndigheten Tillväxtanalys i sin nya rapport, skapar högre utbildning i Sverige goda förutsättningar för studenter att få ett jobb. Men det finns flera utmaningar, däribland låg ekonomisk avkastning på högre utbildning och bristfällig matchning.

läs mer

Hela rapporten ”Högre utbildnings arbetslivsanknytning – en studie av andra länders satsningar” kan du ladda ner här.

Ett sätt att stärka högre utbildning är att arbeta med arbetslivsanknytning (exempelvis praktik) något som enligt myndighetens forskningsgenomgång har visat sig ha flera positiva effekter. Till exempel bidrar det till större studiemotivation bland studenter och högre etableringsgrad på arbetsmarknaden, liksom en större sannolikhet att få ett kvalificerat jobb och högre jobb.

Tillväxtanalys har tittat närmare på hur Danmark, England, Kanada, Nederländerna och Singapore arbetar med arbetslivsanknytning i sina högre utbildningar.

Flera av länderna har en jämnare fördelning mellan antalet studenter vid universitet, yrkesskolor och yrkeshögskolor än vad Sverige har, vilket gör att matchningsproblematiken kan vara mindre. En annan skillnad är studieavgifterna. I England och Kanada har studieavgifterna höjts de senaste åren, vilket enligt Tillväxtanalys rapport ska ha bidragit till att studenterna i högre grad tittar på anställningsbarhet efter utbildningen. Detta har också gjort att lärosäten har fokuserat mer på utbildningarnas arbetslivsanknytning. England har också en särskild utmaning. Enligt rapporten är ett av fem brittiska jobb otillsatta för att arbetsgivaren inte hittar personer med rätt kompetens och kvalifikationer, inom framför allt IT, engelska och matte.

Universiteten i Singapore utvärderas bland annat utifrån hur snabbt nyutexaminerade studenter får jobb. Planer på något liknande finns även i Danmark, där nyutexaminerade akademiker inte har så lätt att komma in på arbetsmarknaden. Enligt rapporten låg bruttoarbetslösheten 2012 på 28,7 procent för akademiker som examinerats inom mindre än ett år.

I Danmark ska alla högre utbildningar ackrediteras, vilket innebär att de måste visa att de lever upp till minimikravet på kvalitet och relevans utifrån bland annat efterfrågan på utbildningen på arbetsmarknaden.

Ett annat exempel på hur näringslivet kopplas närmare högre utbildning finns i Ontario, Kanada, där arbetsgivare kan få en skattelättnad om de erbjuder praktik. Sådana här ekonomiska incitament kan öka intresset framför allt bland små och medelstora företag att engagera sig i högre utbildnings arbetslivsanknytning, enligt Tillväxtanalys.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

Färre möten, mindre politik och bättre kontroll över sin kalender. Att lämna chefsrollen har sina fördelar och behöver inte alls innebära ett steg bakåt i karriären, snarare tvärtom.
Fler artiklar