Jurister ger ut handbok för klubbarna

Foto: Redaktionen. Förbundsjuristerna Agneta Bern och Helen Sjöman hoppas att boken ska hjälpa förtroendevalda att hitta rätt i arbetsrätten.

Foto: Redaktionen. Förbundsjuristerna Agneta Bern och Helene Sjöman hoppas att boken ska hjälpa förtroendevalda att hitta rätt i arbetsrätten.

Vad gäller vid neddragningar, hur ska MBL gå till? I augusti slipper ni undra mer för då kommer Sveriges Ingenjörers jurister Agneta Bern och Helene Sjöman med sin bok om arbetsrätt för förtroendevalda.Vad gäller vid neddragningar, hur ska MBL gå till? I augusti slipper ni undra mer för då kommer Sveriges Ingenjörers jurister Agneta Bern och Helene Sjöman med sin bok om arbetsrätt för förtroendevalda.

Det började som en kul idé, en förflugen önskan att det borde finnas en bok som enkelt kunde förklara alla de arbetsrättsliga frågor som en förtroendevald kan stöta på.

– Först var det väl ingen som riktigt trodde att vi skulle hinna göra det eftersom det är så mycket annat att göra men nu är vi klara, säger Agneta Bern, förbundsjurist som tillsammans med sin kollega Helene Sjöman skrivit boken på sin fritid. I början av augusti kommer den ut på Lars Åhnbergs förlag som också ger ut andra juridiska handböcker

– Vi startade förra sommaren och började med långa listor på vad som skulle vara med, säger Helene Sjöman. Vi skickade förslaget till två förlag och fick napp.

Boken är som en uppslagsbok där författarna enkelt förklarar vad olika saker och begrepp inom arbetsrätt betyder och innebär. Juridiskt språk med ”ehuru” och ”torde” och hänvisningar till olika rättsfall är bannlysta utan vem som helst ska kunna förstå.

– Vi tror att den kan vara bra både för arbetsgivare och för arbetstagare och kanske även för ombudsmän, säger Agneta. Boken ska vara ett komplement för den som behöver hantera arbetsrätt i sin vardag. Blir det mer komplicerat får man gå vidare men som en första vägledning tror vi att den kommer att fungera bra.

Jenny Grensman

5 kommentarer

  • Ulf Westblom

    Vad heter boken?
    Är det ”Arbetsrättens Begrepp A-Ö”?

    11 augusti 2016
    • Ania

      Ja, precis! Arbetsrättens begrepp A-Ö, på förlag Lars Åhnberg. /Redaktionen

      11 augusti 2016
  • Ulf Westblom

    Jättebra! Jag ser fram emot den. Kan man beställa redan nu?

    23 juni 2016
    • Ania

      Hej! Boken kommer att ges ut på förlaget Lars Åhnberg AB i augusti. Det går bra att skicka ett mail till order@jure.se för att lägga en förhandsbeställning.

      23 juni 2016
  • Mikael

    Kul! Denna vill jag läsa. Verkar lite som ”Vi har rätt 2.1”, som vi använt på jobbet ofta. Samma utgångspunkt, att på ett enkelt och klart språk reda ut hur det funkar med lagar, arbetsmiljö, förhandling, sätta kollektiva normer på arbetsplatsen, bygga kämpande kollektiv innanför och utanför facket osv. Väl värt att köpa in ett gäng från Bokus eller något till lokala fackklubben, som komplement till denna. Varje medlem är facket!

    22 juni 2016

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar