Teknikkollo ger mersmak

Teknikkollo på Gålö. Foto: Hello World!

Ett sommarkollo kan se ut på fler sätt än ett. På Gålö i Stockholms skärgård får ungarna bada och leka, men de har främst sökt sig dit för att jobba med sina datorer. På ett annat teknikläger, för barn till Siemensanställda i Finspång, får deltagarna bland annat splittra bananer i småbitar. Båda arrangörerna vill utvidga verksamheten.

Teknikkollo på Gålö. Foto: Hello World!

Ett sommarkollo kan se ut på fler sätt än ett. På Gålö i Stockholms skärgård får ungarna bada och leka, men de har främst sökt sig dit för att jobba med sina datorer. På ett annat teknikläger, för barn till Siemensanställda i Finspång, får deltagarna bland annat splittra bananer i småbitar. Båda arrangörerna vill utvidga verksamheten.

När Ulrika Dellby och Dag Wolters son David ville åka på sommarläger med programmering som tema, upptäckte de att det inte fanns några sådana att söka till. I USA hade de sett att sådana läger är ganska vanliga. Konstigt, tyckte Ulrika och Dag, att det inte finns i Sverige som ligger så långt fram inom digitalisering.

Ulrika och Dag bestämde sig för att starta en lägerverksamhet med inriktning mot digitalt skapande. Som grund skapade de den ideella föreningen Hello World! som driver lägren. Dag, med lärarutbildning och erfarenhet från TV-produktion, tog tag i utformningen av själva lägret. Ulrika som är entreprenör fick med sina kontakter i näringslivet snabbt sponsring från flera företag.

Ulrika Dellby

Ulrika Dellby. Foto: Håkan Flank

– Företagen skriker efter den här komptensen, säger hon. Det här är ett initiativ som ligger i tiden och som dessutom har affärsnytta på ganska kort sikt.

Ulrika tycker att de har lyckats med de två huvudsakliga målsättningarna. De har lika många tjejer som killar på kollot, och de har gjort det tillgängligt för alla inkomstkategorier. De familjer som anmäler intresse uppger också familjens sammanlagda inkomst, och de med högre inkomst betalar mer. De som kommer från orter längre bort får också sponsring från SJ till tågbiljetterna.

– Vi vill tända morgondagens digitala stjärnor, säger Ulrika Dellby, även dem som kanske inte tror att de är intresserade. Många tycker att programmering låter tråkigt, medan digitalt skapande verkar roligt.

De som jobbar som lägerledare och lärare på kollot kommer från flera olika lärosäten. Sofie Borck Janeheim läser fjärde året till civilingenjör och lärare på KTH. Hon och flera andra studenter – och några nyutexaminerade ingenjörer – har ägnat många timmar åt att förbereda lägret.

Barnen ägnar tre timmar på morgonen och tre timmar på eftermiddagen åt det digitala skapandet. Däremellan är det lunch, bad och lek, och på kvällen är det åter lek och mys. Men enligt Sofie Borck Janeheim är det ganska många av barnen som fortsätter med sina projekt även på kvällen.

I år, det första året, har lägret redan hundra procent beläggning, med nästan 300 lägerdeltagare. Efterfrågan var ännu större än så. Barnen är mellan 12 och 16 år, och deltagarna har fått välja mellan olika inriktningar, exempelvis att konstruera figurer i 3D i datorn, programmera spelprogram eller skriva appar.

Sofie Borck Janeheim. Foto: Sara Danielsson

– Vi introducerar en spelmotor med ett halvfärdigt projekt, säger Sofie som undervisar i att utveckla datorspel.

Språket är Lua och spelmotorn heter Defold och kommer från det svenska spelföretaget King.

Spelplattformen påminner lite om supermario, med en karaktär som möter olika faror och hinder. Men förutom programmeringen kommer också gästföreläsare och berättar om exempelvis datorgrafik.

– Det är roligt att barnen så snabbt kommer med massor med roliga idéer, säger Sofie Borck Janeheim. Någon vill göra ett labyrintspel, en annan vill skjuta ner piratskepp.

INTRESSEANMÄLAN

Här kan man anmäla intresse för deltagande i framtida läger med Hello World!

Höjdpunkten på veckan tycker Sofie är projektpresentationen i slutet, då deltagarna visar upp sina projekt för varandra och för ledarna. Ulrika Dellby vill skapa fler läger. Målet är tiotusen digitala stjärnor till 2020.

Det finns även mer lokala teknikläger. För de anställda på Siemens finns det sedan flera år möjlighet att anmäla barnen till ett läger i Finspång. Där håller 360 barn i åldrarna 7-12 år på med olika teknikaktiviteter. Här är handledarna gymnasieungdomar på Curt Nicolin-gymnasiet.

Barnen får jobba med CAD och 3D-skrivare, programmera legorobotar och delta i en kväveshow och se hur en banan som kylts ned med flytande kväve går sönder som glas när den ramlar i golvet.

Frida Andersson. Foto: Madeleine Davidsson

Även Siemens har planer på att utöka konceptet, efter att det har visat sig mycket populärt. Många av barnen återkommer år från år, och de som varit med längst har nu också själva varit med som handledare.

– Vi har haft diskussioner om att ta med kommunen eller andra företag, säger Frida Andersson som är talesperson för Siemens teknikskola. Det finns ett intresse från andra aktörer att delta. Det är mycket att prata igenom innan vi gör slag i saken, men vi hoppas kunna utvidga konceptet på sikt, med eller utan fler aktörer, och fortsätta att främja vår lokala teknikkompetens.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Ingenjörsstudentens uppfinning lurar vägglössen

Ingenjörsstudentens uppfinning lurar vägglössen

Problemet när man sanerar vägglöss är att om inte en människa sover i rummet så håller sig vägglössen kvar i sina gömslen. Ingenjörsstudenten Maja Åstrand har kommit på en lösning som snart kan vara på väg ut i världen.
Fler artiklar