Jobb försvinner vid Vattenfall

De två äldsta reaktorerna vid Ringhals kärnkraftverk kommer att tas ur drift 2019 och 2020. Foto: Annika Östberg, Vattenfall.

De två äldsta reaktorerna vid Ringhals kärnkraftverk kommer att tas ur drift 2019 och 2020. Foto: Annika Östberg, Vattenfall.

Flera tidningar rapporterade för ett par veckor sedan om att tusentals arbetstillfällen är hotade på Vattenfall. Akademikernas ordförande är tveksam till om uppsägningarna blir så omfattande.

Flera tidningar rapporterade för ett par veckor sedan om att tusentals arbetstillfällen är hotade på Vattenfall. Akademikernas ordförande är tveksam till om uppsägningarna blir så omfattande.

Det är ingen hemlighet att Vattenfall har ekonomiska bekymmer. Efter nedskrivningar, bland annat på grund av försäljningar av de tyska brunkolstillgångarna, redovisade bolaget en nettoförlust på drygt 28 miljarder kronor för årets andra kvartal.

Redan när vd:n Magnus Hall tillträdde sin tjänst i oktober 2014 pratade han om kommande besparingar och neddragningar. ”Vi tittar på allt och vi kommer att bli ett antal personer färre”, sa han då i en intervju med Dagens Nyheter.

I början av augusti figurerade uppgifter i pressen om att Vattenfall planerade uppsägningar av omkring 2 000 personer. Med omkring 8 500 anställda i Sverige skulle det innebära omfattande neddragningar.

Carl-Gustaf Angelin, ordförande för Akademikerrådet vid Vattenfallkoncernen bekräftar att det görs en hel del besparingar men han har inte fått några uppgifter om att bolaget planerar uppsägningar av 2 000 personer.

Carl-Gustaf Angelin

Carl-Gustaf Angelin

– Det låter mycket. Ledningen planerar i och för sig att outsourca en hel del administrativ verksamhet. Kontoret i Jokkmokk med 40 anställda är en enhet som riskerar att drabbas. Försäljningen av brunkol i Tyskland kommer säkert också att innebära en hel del uppsägningar i Tyskland och Holland. En del tjänster försvinner nog också i Sverige i och med att bolaget blir mindre. Att det sammanlagda neddragningarna kan drabba några hundra anställda i Sverige verkar rimligt, men knappast fler, säger Carl-Gustaf Angelin.

En verksamhet inom Vattenfallkoncernen som redan har drabbats av uppsägningar är KSU, Kärnkraftsäkerhet och utbildning AB, som ansvarar för att utbilda driftpersonal vid kärnkraftverken. I anslutning till reaktorerna i Forsmark, Ringhals och Oskarshamn men även i Studsvik, finns avancerade simulatorer för utbildning.

KSU har omkring 240 anställda i dag, varav största delen består av driftingenjörer eller drifttekniker som är instruktörer och som själva har arbetat i kontrollrummen, samt dataingenjörer som underhåller och utvecklar de avancerade simulatorerna.

När fyra reaktorer i Sverige stänger inom ett par år minskar behovet av driftpersonal på kärnkraftverken och därmed också behovet av utbildningar.

Göran Andersson

Göran Andersson

– I våras hade vi en tuff förhandling. Drygt 30 av de anställda varslades om uppsägning och omkring 20 tvingades efter avslutade förhandlingar att sluta. Hälften går hem med avgångspension säger Göran Andersson, ordförande för Sveriges Ingenjörer vid KSU.

Neddragningarna vid KSU kommer dessutom att fortsätta.

–Redan i höst blir det nya förhandlingar om neddragningar, men jag har inte fått något underlag än, säger Göran Andersson.

Beskedet om att stänga två reaktorer i Oskarshamn redan nästa år kom väldigt plötsligt men i Ringhals planerar man med längre framförhållning. Där kommer två reaktorer att stänga 2020 och fram till dess måste KSU hålla utbildningar för driftpersonalen.

– Förhoppningsvis kan en del övertalighet framöver lösas med naturlig avgång, säger Göran Andersson.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar