Frihandelsavtalen möter motstånd

Foto: Adam Wolf/DGB. I Tyskland planeras stora demonstrationer mot TTIP och Ceta den 17 september.

Foto: Adam Wolf/DGB.

Åsikterna om det blir något handelsavtal mellan EU och USA, TTIP går isär. I september ska ministerrådet diskutera Ceta, ett liknande avtal mellan EU och Kanada som förväntas få stor betydelse för TTIP:s utformning. 

Foto: Adam Wolf/DGB. I Tyskland planeras stora demonstrationer mot TTIP och Ceta den 17 september.

Foto: Adam Wolf/DGB. I Tyskland planeras stora demonstrationer mot TTIP och Ceta den 17 september. Bilden är från protester i Hannover i april i år.

Åsikterna om det blir något handelsavtal mellan EU och USA, TTIP går isär. I september ska ministerrådet diskutera Ceta, ett liknande avtal mellan EU och Kanada som förväntas få stor betydelse för TTIP:s utformning.

Det råder viss förvirring huruvida det händer något i förhandlingarna mellan EU och USA om ett handelsavtal eller om det amerikanska presidentvalet har lamslagit arbetet. Trots tre års förhandlingar är ingen del av avtalet ännu klar. Hur det går med förhandlingarna under en ny amerikansk president är också oklart.

Nyligen gick Tysklands ekonomiminister Siegmar Gabriel ut och sade att förhandlingarna de facto hade misslyckats, Frankrikes handelsminister begärde att de skulle upphöra och liknande röster hördes också från Nederländerna och Belgien.

Den 17 september planeras stora demonstrationer mot både TTIP och Ceta i Tyskland. Som kronan på verket har ett antal tyska organisationer stämt EU för att de menar att Cetas mekanism för att lösa tvister mellan företag och stater undergräver den tyska grundlagen och därmed hotar demokratin. Ministerrådet, det vill säga företrädare för medlemsländernas regeringar ska godkänna avtalet nu i september och sedan ska det börja tillämpas i väntan på att de nationella parlamenten röstar om det. Organisationerna som har stämt EU vill stoppa avtalet från att börja implementeras innan de nationella omröstningarna eftersom de anser att omröstningen måste komma först.

Vid Europafackets möte i veckan uttryckte tyska fackföreningar hopp om att det fortfarande skulle vara möjligt att få in särskilda skrivningar om arbetstagares rättigheter i Ceta. Det skulle i så fall kunna öppna för möjligheter även vad gäller TTIP.
Men motståndet är starkt även mot Ceta och det är oklart om det kommer att passera EU:s ministerråd och EU-parlamentet så snabbt som man hoppats, eller över huvud taget. Planen är att ministerrådet ska diskutera Ceta under september.

Cecilia Malmström, EU-kommissionär med ansvar för TTIP och Ceta sade tidigare i september att förhandlingarna om TTIP visst går framåt även om de är besvärliga. Hon medgav dock att det kunde bli svårt att nå en överenskommelse innan årets slut och att förhandlingarna i så fall förmodligen skulle ta paus.

Svenska fack tillhör de mycket få fackliga organisationer i Europa som är för frihandelsavtalen, dock med reservationen att de inte får ske på bekostnad av anställdas rättigheter.

Jenny Grensman

2 kommentarer

  • T

    Att kalla det för ett handelsavtal är århundradets underdrift när det rör sig om ett avtal som gör att företag kan stämma stater eller individer för vilket godtyckligt ”handelshinder” som helst. Går det igenom så kommer det ändra den fundamentala maktbalansen i varje samhälle där det introduceras.

    10 september 2016
  • Carl-Erik Strandberg

    För den som vill informera sig, kan jag rekommendera dokumentären ”Frihandelns pris”. Den har sänts på SVT och finns att se på http://www.svt.se/dokument-utifran/se-program/dokument-utifran-frihandelns-pris-avsnitt-1

    09 september 2016

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar