Svensk arbetskraft dyr i EU

Sverige har den tredje dyraste arbetskraftskostnaden i EU. Med 40 euro per arbetad timme i privat sektor är det bara Belgien och Danmark som ligger över oss. Sverige har den tredje dyraste arbetskraftskostnaden i EU. Med 40 euro per arbetad timme i privat sektor är det bara Belgien och Danmark som ligger över oss.

Det är tyska Hans Böckler Stiftung som har gjort sin årliga genomgång av arbetskraftskostnaderna i Europeiska Unionen. Ur det tyska perspektivet konstateras att Tysklands löner, trots införandet av en minimilön på 8,5 euro i timmen 2015 och ökningar i nivå med EU-snittet, ligger under de flesta av länderna i eurozonen. Det ger tysk industri, men även tjänstesektor, bra draghjälp eftersom det håller priset på tyska insatsvaror till annan industri nere.

Den tyska exporten har fördubblats sedan 2000 medan inhemsk efterfrågan bara har ökat med elva procent. Att tyska löner ökade mindre än lönerna i övriga EU under tio år i början av 2000-talet är bakgrunden till dagens läge.
Andra euroländer har klagat på att de tyska lönerna och den åtstramningspolitik som gällde under många år har bäddat för det som vissa ser, en skev konkurrenssituation i unionen.

Högst arbetskraftskostnad/timme har Danmark med 43 euro. Lägst har Bulgarien med 4,1 euro och snittet i EU är 25,6 euro.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar