En nyckel för ökad säkerhet

Jakob och Stina Ehrensvärd har skapat YubiKey för ett säkrare internet. Foto: Pernilla Pettersson.
Jakob och Stina Ehrensvärd har skapat YubiKey för ett säkrare internet. Foto: Pernilla Pettersson.

Stina och Jakob Ehrensvärd är nominerade till årets Polhemspris för YubiKey, usb-stickan som genererar nya lösenord varje gång den används. Deras teknik ligger till grund för en ny världsstandard för säker login.

yubico

Yubico, det företag som Stina Ehrensvärd och Jacob Ehrensvärd grundade 2007 och som säljer nyckeln Yubikey, har skapat en öppen standard för säker login tillsammans med Google kallad U2F, Universal 2nd Factor. Denna standard gör att en och samma inloggningsnyckel kan användas till obegränsat antal tjänster, med alla typer av datorer, mobiltelefoner och plattformar, och utan krav på någon särskild mjukvara.

– Om man ska göra en bra säkerhetsprodukt måste den vara superenkel att använda. Mjuka säkerhetslösningar, som sms och mobila appar, har blivit allt enklare att hacka, medan hårdvara, som bankdosor och smartcards, är för krångliga att använda. Det här har vi velat lösa. Utmaningen har varit hur man får en och samma inloggningspryl att funka för alla tjänster i hela världen, rakt av, utan att behöva ladda ner någonting, berättar Stina Ehrensvärd om bakgrunden till YubiKey och den säkerhetsstandard som bolaget Yubico, där hon är vd, har utvecklat tillsammans med Google.

Kanske hör du till dem som har olika avancerade lösenord till alla konton du använder, men ett statiskt lösenord, även om det är långt och krångligt, är inte längre svårt att hacka. Det här ett av de problem som Stina och Jakob Ehrensvärd löser med YubiKey, usb-stickan som förenklar inloggning för användarna och samtidigt bidrar till ökad säkerhet. Med ett knapptryck genererar den ett nytt lösenord, eller så lägger man den mot en telefon för säker access till mobila applikationer via trådlös kommunikation. För denna uppfinning är de i år nominerade till Polhemspriset.

polhemspriset

Årets Polhemspris delas ut den 15 november i Stockholm.

Här kan du läsa en sammanfattning om samtliga nominerade till årets pris.

Läs en intervju med Hans Hertz som tillsammans med Oscar Hemberg har nominerats till årets Polhemspris för att ha bidragit till vassare röntgen.

– I takt med att företag bygger IT-infrastruktur som är mer och mer nätverksbaserad och att detta oftast är åtkomligt från hela världen blir detta ett stort säkerhetsproblem. YubiKey är en säker och enkel teknik att hantera detta det, säger Jakob Ehrensvärd.

Många säkerhetsprodukter har enligt Jakob Ehrensvärd varit dåligt anpassade till moderna IT-miljöer, med många olika datorsystem och åtkomst via molnet. De har varit dyra och klumpiga, eller så har de inte alls fungerat. Stina och Jakob Ehrensvärd bestämde sig för att skapa något som kunde fungera överallt. Det lade grunden till YubiKey, nyckeln som i dag används av tusentals företag i 150 länder, med en växande andel konsumenter.

– Vi brukar lite förenklat kalla YubiKey för ”sim-kortet för internet”. Vi har byggt ut vår nyckel till ett universalverktyg som pratar flera olika protokoll som därigenom täcker in ett stort antal tillämpningar inom autentisering och identifiering, berättar Jakob Ehrensvärd.

Stina är utbildad industridesigner och Jakob är hård- och mjukvaruutvecklare. Dessa olika bakgrunder har gjort det möjligt att ta det bästa från två olika världar, säger Jakob Ehrensvärd.

– Det är nog ingen överdrift att säga att framgången såhär långt är en kombination av bra teknik i botten, form och funktion, enkelhet att använda samt ett helt nytt sätt att kommunicera och marknadsföra denna teknik på en konservativ marknad. Här har våra respektive bakgrunder varit till stor hjälp.

Det första åren var det en utmaning att bygga bolaget bolaget Yubico och få till en större kundbas.  Ett viktigt steg på vägen tog paret Ehrensvärd för fem år sedan, då de bestämde sig för att flytta till USA och jobba nära de ledande internetbolagen i Silicon Valley, Kalifornien. Det var ett risktagande, men visade sig vara rätt väg att gå. I dag har bolaget nio av de tio ledande internetbolagen som sina kunder, något som hade varit helt omöjligt att få till på distans hemifrån Sverige, enligt Jakob Ehrensvärd.

– Att vara med och utveckla en ny världsstandard har varit det svåraste och roligaste vi varit med om i våra yrkesliv. Målet är ett säkrare internet för alla, och vi hade inte kommit så här långt utan hjälp från våra fantastiska medarbetare, avslutar Stina Ehrensvärd.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar