Ericsson klarar spara utan fler varsel

Foto: Ericsson. Sparpaketet är i hamn utan ytterligare varsel.

Foto: Ericsson. Sparpaketet är i hamn utan ytterligare varsel.

Det blir inga ytterligare varsel på Ericsson för närvarande. Genom frivilligavgång och pensionsavgångar har företaget uppnått den besparing som behövdes.Det blir inga ytterligare varsel på Ericsson för närvarande. Genom frivilligavgång och pensionsavgångar har företaget uppnått den besparing som behövdes.

I dag, torsdag, meddelar telekomföretaget att målet med en nerdragning på 3000 tjänster i Sverige är uppnått. 300 tjänster kommer från naturliga avgångar, 1600 genom det avgångspaket som företaget erbjuder och 820 tjänster genom de redan aviserade neddragningarna vid fabrikerna i Kumla och Borås. Ytterligare 50 tjänster skalas bort genom outsourcing.

– Vi är naturligtvis inte glada åt att Ericsson fortsätter att skära ner i Sverige, säger koncernförhandlare Tomas Blidberg, Sveriges Ingenjörer. Nu måste företaget visa att det är allvar med de utlovade rekryteringarna.

– Det positiva resultatet är att vi inte behöver dra igång någon stor turordningsförhandling, säger koncernförhandlare Tomas Blidberg. Ledningen har också visat att de vill ha en diskussion med oss om hur vi får till en klokare omställning utan stora snabba nerdragningar.

Bland dem som nu frivilligt lämnar företaget finns många erfarna och kompetenta medarbetare. Riktigt vart diskussionerna om smidigare omställning kommer att leda går ju inte att säga men Tomas Blidberg hoppas att frågor runt kompetensutveckling och en organisation som satsar på att de som har lång erfarenhet av ett område kan ”uppgraderas” till ett annat arbetet inom företaget, ingår.
– Har du arbetat i många år med 2G och 3G så kan du snabbt vara på banan inom 5G om du bara får den möjligheten, säger Tomas Blidberg. Vi önskar att medarbetarna ska kunna utvecklas inom företaget men också att de som verkligen vill söka sig härifrån ska kunna få hjälp med det kontinuerligt.

– Arbetsro för de anställda och att den nya ledningen visar att de vill utveckla den svenska verksamheten är vad vi hoppas på nu, säger Tomas Blidberg.

Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand är nöjd med att det inte blir några fler varsel på Ericsson just nu.

– Nu krävs gemensamma tag för att öka företagets attraktionskraft för såväl kvarvarande som nya medarbetare, säger hon i en kommentar.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Spelar det någon roll om arbetsgivaren har kollektivavtal eller inte? Tjänar jag något på det, rent ekonomiskt? Jennifer Nilsson Fridell reder ut de vanligaste frågorna kring kollektivavtal.
Fler artiklar