Ericsson-ingenjör stoppades från USA-resa

I dag skulle Ericsson-ingenjören Zilwan Mahmod ha deltagit i en designkonferens i USA. På grund av det nya inreseförbundet kom han inte längre än till Köpenhamn. – Det är som en dålig science fiction-film, säger Zilwan Mahmod till Ingenjören.

Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer, kallar inreseförbudet galet och groteskt.

I dag skulle Ericsson-ingenjören Zilwan Mahmod ha deltagit i en designkonferens i USA. På grund av det nya inreseförbundet kom han inte längre än till Köpenhamn. – Det är som en dålig science fiction-film, säger Zilwan Mahmod till Ingenjören.

Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer, kallar inreseförbudet galet och groteskt.

Den svenske Ericsson-ingenjören och Sveriges Ingenjörer-medlemmen Zilwan Mahmod är en av dem som drabbats av den amerikanske presidenten Donald Trumps order om skärpta inreseregler. Ordern, som innebär att medborgare från Iran, Irak, Libyen, Jemen, Somalia, Sudan och Syrien omfattas av inreseförbud till USA under minst tre månader, beräknas beröra totalt drygt 134 miljoner människor.

Zilwan Mahmod föddes i irakiska Kurdistan, men har bott i Sverige sedan 1982, har svenskt pass, en svensk ingenjörsutbildning och svensk familj. Han har jobbat på Ericsson i ett drygt decennium. Han skulle ha varit med på tredagars-konferensen DesignCon och IBIS Summit, som inleds i Santa Clara i Kalifornien i dag, tisdag, för att sedan ha viktiga leverantörsmöten om de 5G-produkter som han är med och utvecklar på Ericsson i Kista.

Zilwan Mahmod. Foto: Privat

Zilwan Mahmod. Foto: Privat

– Vi jobbat med att simulera alla digitala delar på 5G-digitalkorten, för att säkerställa kvaliteten, berättar Zilwan Mahmod, och förklarar att många av de simuleringsverktyg som de använder kommer från USA och att det är där många viktiga delar av utvecklingen och förbättring av verktygen sker, där behöver de vara med för att driva på förbättringar och få problem fixade.

Jobbet på Ericsson har tagit Zilwan Mahmod över Atlanten flera gånger tidigare, han har varit på åtskilliga konferenser och leverantörmöten i USA genom åren. För att underlätta resandet fram och tillbaka har han haft ett tioårigt visum, men med det nya inreseförbudet blev det ogiltigt. Det insåg han först när han skulle byta flyg i Köpenhamn för att ta sig vidare till USA och designkonferensen. Flygpersonalen hade ringt till USA:s departement för inrikes säkerhet, Homeland Security, för att stämma av situationen och fått veta att Zilwan Mahmod inte skulle bli insläppt i landet.

– Vad är det här för galenskap, tänkte jag, det är som en dålig science fiction-film, om en protektionistisk och intolerant framtid. Men det går inte att göra något. Mitt amerikanska visum gäller inte längre, säger Zilwan Mahmod.

Zilwan Mahmod berättar att leverantörer har skrivit och bett honom om ursäkt för det som har hänt. Men det är inte bara Zilwan Mahmods jobb som påverkas av att han inte får åka in i USA. Hans tänkta ersättare var i samma sits, född i ett av de länder som berörs av det nya inreseförbudet, och kunde inte heller åka. Zilwan Mahmod och hans familj hade också planerat in en bilresa genom Kalifornien i anslutning till hans jobbresa, men av den resan blir det heller ingenting.

– Mina barn förstår inte vad som pågår. Varför får vi åka in i USA, men inte du? frågar de. Jag är född i fel land. Det är galet, säger Zilwan Mahmod och fortsätter:

– Det här påverkar min karriär. Det här var första gången jag skulle åka och på egen hand representera och ta hand om mitt område i USA. Jobbet blir lidande vad gäller leverantörsutveckling. Det går att lösa jobbet till viss del med webbmöten, men att verkligen lära känna varandra och förstå varandra är svårt utan fysiska möten. Nu återstår bara att vänta och se vad framtiden bär i sitt sköte med Trump vid rodret, säger Zilwan Mahmod.

När Ingenjören ringer Ericssons svenska pressavdelning på tisdagsmorgonen känner de inte till att anställda inte har fått resa in till USA och kan därför inte svara på om fler än Zilwan Mahmod har drabbats av inreseförbudet. Inte heller ABB:s svenska pressavdelning känner till några sådana fall.

Microsofts svenska pressavdelning berättar att inreseförbundet i nuläget påverkar 76 anställda globalt, som har visum till USA. Dessa får nu rådgivning och stöd av Microsofts juridiska experter. Microsoft anser att det nya inreseförbundet är ett stort steg i fel riktning och att ”det finns mer effektiva sätt att jobba med samhällets säkerhet som inte skadar USA:s anseende internationellt”, meddelar den svenska pressavdelningen.

Peter Larsson, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer. Pressbild

Peter Larsson, samhällspolitisk diurektör på Sveriges Ingenjörer. Pressbild

Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer, är mycket kritisk till inreseförbudet och säger att det saknar verklighetsförankring.

– Detta är en signal om att även vi måste agera, tillsammans med alla andra. Vi har noterat hur mycket av det amerikanska näringslivet agerar, vi har sett att många svenska bolag agerar. Vi ska dra vårt strå till stacken för vi har så många medlemmar som jobbar i andra länder, vi har så många medlemmar som har olika nationaliteter och olika bakgrund. Det här går emot våra grundvärderingar och jag saknar egentligen ord för det som händer. Det är galet, det är groteskt och det är beklagligt för den enskilda medlemmen som drabbas.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar