Skogsindustrin vill locka fler kvinnor

PÅ IGE-day bjöd BillerudKorsnäs in 20 unga tjejer till bruket i Gävle för att väcka deras intresse för massa- och pappersindustrin.

PÅ IGE-day bjöd BillerudKorsnäs in 20 unga tjejer till bruket i Gävle för att väcka deras intresse för massa- och pappersindustrin.

På BillerudKorsnäs i Gävle har man insett att rekryteringsbehovet kommer att växa framöver när många anställda går i pension. I fredags tog man emot tjugo unga tjejer för en guidning på bruket och för att träffa kvinnliga ingenjörer. Förhoppningen är att väcka deras intresse för pappersindustrin.

På BillerudKorsnäs i Gävle har man insett att rekryteringsbehovet kommer att växa framöver när många anställda går i pension. I fredags tog man emot tjugo unga tjejer för en guidning på bruket och för att träffa kvinnliga ingenjörer. Förhoppningen är att väcka deras intresse för pappersindustrin.

Fredagen den 24 mars var dagen för årets IGE-day (Introduce a Girl to Engineering)  – ett event för att öka unga tjejers intresse för ingenjörsyrket och teknik. Ett av många företag som deltog i år var BillerudKorsnäs. På flera av bruken i landet arrangerades studiebesök för tjejer från årskurs 8 till sista året i gymnasiet.

Fem kvinnliga civilingenjörer på BillerudKorsnäs berättade om sina jobb och varför de valde att plugga till civilingenjör. Från vänster Karin Bergman, Lise-Lott Dahlström, Maria Bond, Helena Streiflien och Karin Falgén.

Fem kvinnliga civilingenjörer på BillerudKorsnäs berättade om sina jobb och varför de valde att plugga till civilingenjör. Från vänster Karin Bergman, Lise-Lott Dahlström, Maria Bond, Helena Streitlien och Karin Falgén.

Bruket i Gävle tog emot en grupp på 20 tjejer som fick pröva på att göra papper, en rundvandring på bruket, träffa vd:n Magnus Kangas och framför allt träffa en handfull av de kvinnliga ingenjörer som arbetar där. Ingenjörerna berättade om sina jobb och om vägen dit. Ingen av dem hade haft ett tidigt mål att bli civilingenjör men intresset för teknik och matte ledde småningom till ett civilingenjörsprogram.

Maria Bond som blev civilingenjör i design- och produktutveckling vid Linköpings universitet i våras berättade hur mycket hon under gymnasiet funderat över vad hon ville plugga och vad hon ville arbeta med.

–Jag har fortfarande inte svar på alla frågor men nu är jag civilingenjör och här känner att jag att jag har bra förutsättningar för att få roliga och utmanade arbetsuppgifter.

Annika Deutsch, HR-chef på BillerudKorsnäs i Gävle, tror att IGE-day är ett bra sätt att få unga tjejer att få upp ögonen för pappers- och massaindustrin.

Annika Deutsch

Annika Deutsch

– Vi var med förra året också och jag tror att det här är en jättebra idé. Här i Gävle står vi inför en kompetensväxling. Omkring 100 medarbetare på bruket blir 65 år inom de kommande åren och det är omkring 4300 anställningsår och erfarenhet som går hem. Det kommer att bli en utmaning att ersätta dem.

Annika Deutsch menar att den bästa lösningen är om de erfarna medarbetarna, de som ska gå i pension, får möjlighet att lämna över till dem som ska ta över. Därför har man också valt att satsa på ett yrkestraineeprogram.

– Där tar vi in unga medarbetare med rätt vilja och drivkrafter och sedan lär vi dem ett yrke under sex månader. Alla rekryteras till en specifik avdelning och varvar arbete med studier tillsammans med yrkestraineer från andra avdelningar, säger Annika Deutsch.

Att anställa fler kvinnor är ett tydligt mål på BillerudKorsnäs i Gävle. I dag finns det bara 99 kvinnor bland de 735 medarbetarna.

– Om vi ska få in kvinnliga sökande måste vi börja bygga tidigt så att tjejerna blir intresserade av teknik och väljer plugga inom de tekniska yrkena, säger Annika Deutsch.

Sedan förra året är målsättningen på bruket i Gävle att 50 procent av alla nyanställda ska vara kvinnor. För två år sedan var ungefär var tredje nyanställd kvinna, förra året var de 38 procent och i år hoppas man nå högre.

– På ingenjörssidan har vi anställt många duktiga kvinnor på senare år det är vi väldigt glada över, säger Annika Deutsch.

Sanaz Häffner och Linda Holmsten på Vasaskolan i Gävle fick pröva på att göra papper på BillerudKorsnäs.

Gymnasieeleverna Sanaz Häffner och Linda Holmsten från Vasaskolan i Gävle fick pröva på att göra papper på BillerudKorsnäs.

Två av de 20 tjejer som besökte bruket i Gävle under IGE-day var gymnasieeleverna Sanaz Häffner och Linda Holmsten som båda pluggar sista året på naturprogrammet på Vasaskolan i Gävle.

Båda har börjat fundera över sina yrkesval. Linda Holmsten har haft funderingar på att läsa till civilingenjör men just nu är läkarprogrammet hennes förstahandsval. Sanaz Häffner vill bli matte- och no-lärare på gymnasiet.

–Jag har också funderat på att plugga till miljöingenjör men nu siktar jag först och främst på lärarprogrammet.

Båda tycker att besöket på BillerudKorsnäs bruk i Gävle var intressant.

–Jag har varit lite fundersam till ingenjörsyrket eftersom jag inte riktigt har förstått vad en ingenjör jobbar med. Jag är väldigt tveksam till att välja ett yrke där man bara sitter på ett kontor och skriver på en dator. I dag har jag förstått att ett ingenjörsjobb kan vara väldig omväxlande, säger Sanaz Häffner.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar