Toppjobb ökar skilsmässorisk för kvinnor

Foto: LittleBee80/Thinkstock
Toppjobb ökar skilsmässorisk för kvinnor. Foto: LittleBee80/Thinkstock

Bland kvinnor som får ett toppjobb ökar sannolikheten för skilsmässa, men inte bland män som får en liknande befordran, enligt svensk forskning. Resultatet gäller dock inte dem som lever i mer jämställda relationer.

läs mer

Läs forskarnas artikel om studien Allt the single ladies – toppjobb och skilsmässor bland kvinnor och män i Ekonomisk debatt.

Nästan 2 000 personer ingår i studien av skilsmässofrekvensen bland personer som blivit kommunstyrelseordförande, riksdagsledamot eller vd på företag med mer än hundra anställda åren 1990–2014.

Forskarna Johanna Rickne och Olle Folke visar bland annat att tio procent av de kvinnor som ingick i undersökningen och blev kommunstyrelseordförande eller riksdagsledamöter var skilda inom tre år efter valet, jämfört med året innan valet. Detta är dubbelt så många jämfört med kvinnor som inte fick den här typen av ”befordran”, uppger forskarna. Bland män som fick samma typ av jobb märktes ingen sådan skillnad. Bland kvinnor som blev vd:ar var det också mer sannolikt att de skilde sig än att männen som befordrades till vd. Forskarnas tolkning blir därför att det finns en stark indikation på att en befordran orsakar skilsmässor bland kvinnor, men inte bland män.

Något som enligt forskarna har betydelse för skilsmässorisken är jämställdhet. Där åldersskillnaden mellan paret var relativt liten och där paret delat på föräldraförsäkringen mer lika kunde forskarna inte se någon ökad risk för skilsmässa om kvinnan befordrades.

Den största sannolikheten för skilsmässa fanns i familjer som gått från tvåförsörjarfamilj, det vill säga där ingen av makarna tjänar mer än 60 eller mindre än 40 procent av inkomsten, till en omvänt traditionell, där kvinnan står för mer än 60 procent av inkomsten. I de fallen var 15 procent skilda efter tre år.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

Färre möten, mindre politik och bättre kontroll över sin kalender. Att lämna chefsrollen har sina fördelar och behöver inte alls innebära ett steg bakåt i karriären, snarare tvärtom.
Fler artiklar