Nya avtal klara för IT och Telekom

Treåriga kollektivatal är klara för IT och för Telekomsektorerna. Inga större förändringar finns i avtalen eftersom de stora förändringarna skedde i och med flexpensionsöverenskommelsen. Treåriga kollektivatal är klara för IT och för Telekomsektorerna. Inga större förändringar finns i avtalen eftersom de stora förändringarna skedde i och med flexpensionsöverenskommelsen.

Sent på onsdagskvällen kom Almega, Sveriges Ingenjörer, Jusek och Civilekonomerna överens om nya 3-åriga kollektivavtal för IT och Telekom.

Den riktigt stora förhandlingsrundan skedde ju tidigare i år när parterna förhandlade fram flexpensionsöverenskommelsen inom tjänstesektorn som också innehöll andra frågor som beredskap, anställningsformer med mera (läs här). De avtal som slutits nu handlar i huvudsak om lönenivåer de närmast tre åren men det ingår också fyra arbetsgrupper där parterna ska diskutera arbetstid, förtroendemannarollen, löneavtalsutveckling och möjligheter till utökade individuella överenskommelser.

Löneavtalen har en stupstock på 2 procent 2017, 1,8 procent 2018 och 2,3 procent 2019. Dessutom ingår avsättningar till flexpension med 0,2 procent de två första åren, 0 procent 2019 men 0,3 procent 2020.

Avtalen gäller 1 april 2017–31 mars 2020. Sista året är uppsägningsbart i fall avtalet inom industrin har sagts upp.

– I huvudsak prolongerades avtalen om anställningsvillkor med undantag för några smärre förändringar i IT-avtalet, säger Anneli Laanep Joandi, avtalsansvarig förhandlare. I och med uppgörelsen om flexpensioner har det ändå varit oerhört stora förändringar i avtalen inom tjänstesektorn i år.

Jenny Grensman

1 kommentar

  • PeterT

    ”utökade individuella överenskommelser”, gäller det anställnings upphörande eller lönesättning?
    När jag var förtroendevald inom detta avtalsområde var det vardagsmat med individuella överenskommelser vid anställnings upphörande, men är det verkligen något man vill reglera med en arbetsgrupp?

    05 maj 2017

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Spelar det någon roll om arbetsgivaren har kollektivavtal eller inte? Tjänar jag något på det, rent ekonomiskt? Jennifer Nilsson Fridell reder ut de vanligaste frågorna kring kollektivavtal.
Fler artiklar