MDH överklagar dom om studieavgift

Mälardalens högskola överklagar Svea hovrätts dom gällande den avgiftsbelagda student som krävt pengarna tillbaka för en utbildning vid lärosätet som inte höll måttet.

Mälardalens högskola överklagar Svea hovrätts dom gällande den avgiftsbelagda student som krävt pengarna tillbaka för en utbildning vid lärosätet som inte höll måttet.

I Svea hovrätt dömdes Mälardalens högskola, MDH, att betala tillbaka halva studieavgiften till en avgiftsbelagd student som gått en matematikutbildning som vid en granskning av Universitetskanslersämbetet, UKÄ, underkändes på fyra av fem punkter och fick det samlade omdömet ”bristande kvalitet”.

Läs mer

Läs Ingenjörens tidigare artiklar om ärendet:

MDH-ärende kan gå vidare till HD” med kommentar från förbundsjurist Karin Lundin.

2013: Inga pengar tillbaka för utbildning

2014: Student får hjälp att få pengarna tillbaka

2016: MDH ska betala tillbaka för utbildning

Mälardalens högskola överklagar Svea hovrätts dom för att frågan är viktig ”för alla avgiftsbelagda studenter och de lärosäten som tar emot dem. Det handlar om rättssäkerheten för alla.” Högskolans förhoppning är att en dom i Högsta domstolen ska ge fullständig klarhet i vad som gäller, bland annat om det föreligger ett civilrättsligt avtal mellan en avgiftsbelagd student och ett statligt lärosäte. Även motparten, Centrum för rättvisa som företräder studenten, vill få klarhet i vad som gäller, men anser, till skillnad från högskolan, att studenten har rätt att få tillbaka hela studieavgiften.

Både Svea hovrätt och Västmanlands tingsrätt har ansett att det har rått ett ömsesidigt förpliktigande mellan den avgiftsbelagda studenten och Mälardalens högskola. Skillnaden är att tingsrätten ansåg att högskolan skulle betala tillbaka hela studieavgiften medan hovrättens beslut var att högskolan skulle betala tillbaka halva summan, då studenten hade kunnat tillgodogöra sig högskolepoäng och deltagit i fyra terminers utbildning.

Mälardalens högskola uppger att Sveriges universitets- och högskoleförbund står bakom högskolans beslut att överklaga Svea hovrätts dom.

Högsta domstolen väntas komma med besked om målet kommer att prövas eller inte under våren eller sommaren.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar