Jobb inte garanti mot fattigdom längre

Sysselsättningen inom OECD stiger men beräknas inte vara tillbaka på den nivå som rådde innan 2008 förrän i slutet av nästa år. Men ett jobb är inte längre tillräckligt för att undvika fattigdom när antalet lågbetalda och osäkra anställningar ökar. Sysselsättningen inom OECD stiger men beräknas inte vara tillbaka på den nivå som fanns innan 2008 förrän i slutet av nästa år. Men ett jobb är inte längre tillräckligt för att undvika fattigdom när antalet lågbetalda och osäkra anställningar ökar.

Länge har antagandet att låg arbetslöshet betyder att arbetsmarknaden fungerar varit en sanning, samtidigt som det är lätt att mäta. Men OECD, Organisation for Economic Co-operation and Development, där Sverige och 34 andra, huvudsakligen rika länder, är medlemmar, kommer i sin nya rapport Employment Outlook 2017 delvis till en annan slutsats. För trots att antalet arbetstillfällen och människor i arbete har ökat så ökar också missnöjet bland medlemsländernas invånare med hur arbetsmarknaden fungerar liksom misstron mot globalisering och frihandel. Den nya Employment Outlook innehåller därför också kriterier för att uppskatta kvaliteteten på de arbetstillfällen som skapats. Och här framstår intressanta skillnader mellan länderna.

Medan antagandet att hög sysselsättning och en välfungerande arbetsmarknad fortfarande verkar stämma för ett antal länder, däribland Sverige, så är sambandet mer tveksamt i till exempel Spanien där hela 16,5 procent av arbetskraften tjänar mindre än hälften av landets medianinkomst. Och USA ligger jämsides med Finland vad gäller sysselsättning men i nivå med Grekland när det gäller andel med riktigt låga inkomster.

Medelvärdet för låginkomsthushåll (hushåll som tjänar under medianen) i OECD ligger på 7 procent men i USA är det 12 procent. I Storbritannien räknar man med att hälften av landets fattiga, runt 7,5 miljoner personer, finns i hushåll med arbete. Sysselsättningen i Storbritannien och i Japan ligger ungefär på samma nivå men i Japan är anställningarna säkrare och förlusten av ett jobb innebär inte heller lika stor ekonomisk risk som för en arbetstagare i Storbritannien. Å andra sidan har japanerna det tuffare på jobbet med hög arbetsbelastning och litet resurser.

Kriterierna i OECD:s undersökning i år är tre för antalet arbetstillfällen, tre för kvalitet och tre för inkludering. En positiv ökning, förutom att antalet jobb sakta ökar är att allt fler kvinnor inom OECD går ut på arbetsmarknaden.

Om antagandet att hög sysselsättning fortfarande är ett tecken på en välfungerande arbetsmarknad i vissa länder, som Sverige, Finland, Island och Norge så beror det alltså dessutom på jobbkvalitet, sociala skyddsnät och andra faktorer. Financial Times travesterar Tolstoj: ”Alla fungerande arbetsmarknader liknar varandra medan varje dysfunktionell arbetsmarknad är dysfunktionell på sitt eget vis.”

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar