Vad ska förbundet göra i Almedalen?

Lotta_L_beskI år lägger Sveriges Ingenjörer krutet på att delta i samtal och paneldiskussioner i Almedalen i stället för att anordna seminarier i egen regi. Lotta Ljungqvist, projektledare, förklarar varför förbundet tänkt om och vilken betydelse det har för medlemmarna att förbundet är på plats.

Lotta_L_beskI år lägger Sveriges Ingenjörer krutet på att delta i samtal och paneldiskussioner i Almedalen i stället för att anordna seminarier i egen regi. Lotta Ljungqvist, projektledare, förklarar varför förbundet tänkt om och vilken betydelse det har för medlemmarna att förbundet är på plats.

Nästan 4 000 seminarier anordnas i Almedalen i år. Att skapa egna punkter som kan sticka ut bland så många och som dessutom kan skapa ringar på vattnet är svårt. Därför har Sveriges Ingenjörer tänkt om och kommer inte att arrangera några seminarier i egen regi i år, berättar Lotta Ljungqvist, projektledare på förbundet som samordnar närvaron i Almedalen.

Läs mer

Här är fyra aktiviteter som Sveriges Ingenjörer deltar i. För fler punkter klicka här.

Måndag 3/7

  • kl 8.00–9.10: Varför missar vi de små och medelstora företagen? Nyckeln till framtida tillväxt och kompetens

Plats: St Hansgatan 18F/ Trappgränd

  • kl 9.20–10.30 Fyra perspektiv på avtalsrörelsen 2017 och framtiden för Industriavtalet

Plats: St Hansgatan 18F/Trappgränd

Tisdag 4/7

  • kl. 10.30 – 11.30 Läget på arbetsmarknaden – så många nya vill byta jobb

Plats: Hamngatan 3

  • kl. 14.00 – 14.50 Sverige bäst i test – universitetens roll i framtiden

Plats: Campus Gotland, Cramérgatan 3

Sveriges Ingenjörer kommer att samarrangera två seminarier med Uppsala universitet, på temat ”Sverige bäst i test”, ordna ett mingel med bland andra innovations- och näringsminister Mikael Damberg (S) för att diskutera en rapport baserad på de idéer som uppkommit under innovationsturnén Idélandet Sverige som avslutar projektet, samt arrangera ”Fika med Ulrika” för att lyfta fram förbundets nya ordförande Ulrika Lindstrand. Men framför allt ska förbundets representanter på plats, förtroendevalda och verksamma på kansliet, i högre grad än tidigare att delta i samtal och paneldiskussioner om allt från företagande och tillväxt till industriavtalet.

Att förbundet finns på plats i Almedalen är självklart, enligt Lotta Ljungqvist.

– Man kan se på Almedalen som den kittel där tankar och idéer smälter samman och rörs ihop. Besluten fattas inte i Almedalen, men där träffar man beslutsfattarna. Ingenjörerna är inte i Almedalen i någon större utsträckning, men beslutsfattarna som möjliggör våra medlemmars innovationer och påverkar deras jobbsituation finns där.

Hur vet ni om förbundets närvaro i Almedalen kommer att ha gynnat medlemmarna?
– Det vet vi inte på kort sikt, men redan nu har vi riktigt bra människor anmälda till våra mingel. Det är statssekreterare, ministrar och nästan hela ledningsgruppen för Svenskt Näringsliv. Det är sådant som gynnar oss på lång sikt, att vi skapar allianser och kontakter över gränserna.

Är det några särskilda frågor som är stora i Almedalen i år?
– Det är ungefär samma områden i år, som förra året. Det är mycket hållbarhet och vård och omsorg, områden som är ingenjörsmässiga. Det är också många seminarier på temat avtal och årets avtalsrörelse. Det är frågor som i högsta grad kan påverka våra medlemmar. Det är väldigt fackliga frågor, och det är positivt att även dessa diskuteras i Almedalen, men det är också lite oroväckande eftersom det pågår diskussioner om huruvida parterna ska vara de som sluter avtal, eller om de politiska partierna ska få mer att säga till om.

Ania Obminska

1 kommentar

  • Sura ingenjören

    Ett förslag är att börja ställa följande jobbiga frågor till alla företagsföreträdare som är där och hävdar enorm ingenjörsbrist.

    1) Varför står lönerna för ingenjörer nästan stilla? Varför gäller inte lagen om tillgång och efterfrågan för ingenjörer?
    2) Varför är företagen fortfarande så otroligt fientliga till att anställa nyutexaminerade, i den påståda akuta ingenjörsbristens tid?
    3) I ljuset av fråga 2. Varför tror de att tillförandet av fler utbildningsplatser, vilket bara kommer att resultera i fler nyutexaminerade vilka företagen inte vill anställa kommer att lösa ingenjörsbristen?

    30 juni 2017

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar