Arbetsmiljömyndighet inrättas i Gävle

Nu står det klart att det arbetsmiljöcentrum som ska inrättas blir en egen myndighet och att denna kommer att placeras i Gävle. Den 1 juni nästa år ska den nya myndigheten vara igång.Nu står det klart att det arbetsmiljöcentrum som ska inrättas blir en egen myndighet och att denna kommer att placeras i Gävle. Den 1 juni nästa år ska den nya myndigheten vara igång.

Läs mer

Läs tidigare artiklar i ämnet:

6 april 2017: Planer på nytt arbetsmiljöcentrum

22 augusti 2017: SI: Arbetsmiljöcentrum bör bli myndighet

 

För tio år sedan lade den dåvarande regeringen ned Arbetslivsinstitutet, som arbetat särskilt med att sprida kunskap om arbetsmiljöfrågor. Nu står det klart att ett nytt arbetsmiljöcentrum kommer att inrättas i form av en egen myndighet med Gävle som huvudsäte.

Den nya myndigheten sätter i gång den 1 juni 2018 och kommer att ha uppdraget att sammanställa och tillgängliggöra kunskap om arbetsmiljö. Den kommer också att utvärdera och analysera arbetsmiljöpolitiken, vara ett stöd för regeringen i det internationella arbetsmiljöarbetet och arbeta med företagshälsovårdsfrågor.

Den arbetslivsforskning som bedrivs vid Högskolan i Gävle har påverkat beslutet att placera myndigheten i stan, samt att Gävle kommun bedöms ha ett stort upptagningsområde för kompetensförsörjning. Den nya myndigheten ska enligt regeringen ha goda möjligheter att locka rätt kompetens.

Myndighetens budget beräknas omfatta 35 miljoner kronor per år, en minskning från förslaget i den statliga utredningen på 45 miljoner kronor.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar