Kollektivavtal ej krav på Sacoförbund

Efter att det framkommit att Sveriges Veterinärförbund, ett av 23 medlemsförbund i Saco, inte har haft kollektivavtal för de egna anställda, ringde Ingenjören Sacos kansli för att fråga om reglerna inom Sacoförbundet.

Efter att det framkommit att Sveriges Veterinärförbund, ett av 23 medlemsförbund i Saco, inte har haft kollektivavtal för de egna anställda, ringde Ingenjören Sacos kansli för att fråga om reglerna inom Sacoförbundet.

Nyligen skrev tidningen Arbetet om att de anställda på ett av Sacos medlemsförbund, Sveriges Veterinärförbund, saknar kollektivavtal för sina egna anställda. Detta trots att Sveriges Veterinärförbund, liksom alla fackförbund, förordar att anställda ska har rätt till kollektivavtal.

Tidningen Arbetet skriver också om en konflikt inom förbundet, där de anställda ska ha fått höra att det inte var prioriterat att ge de anställda kollektivavtal för att det skulle ge högre kostnader, samt att personalen skulle ”hyvlas”, det vill säga att flera medarbetare skulle få gå ner i arbetstid – i syfte att spara pengar.

Vilka krav har Saco egentligen på sina medlemsförbund? Ingenjören fick tag på Sacos presschef Thomas Jartsell.

Hur mycket av problemen inom Veterinärförbundet kände Saco till?
– Det är ingen hemlighet att det har varit turbulent på Veterinärförbundet. Utvecklingen har bland annat kunnat följas i Veterinärtidningen. Sacos kanslichef informerades närmare om det i somras.

Vad ska man säga om att ett fackförbund inte vill ge sina egna anställda kollektivavtal?
– Alla arbetsgivare bör självklart ha kollektivavtal. Det pågår en omorganisation på Veterinärförbundet, och som jag förstår det håller de på att ta fram ett avtal.

Kan Saco inte ställa krav på att medlemsförbunden tecknar kollektivavtal för sina anställda?
– Våra medlemsförbund är självständiga. De krav som finns regleras i stadgarna. Där finns ingen regel om detta.

Borde Saco ha ett sådant krav?
– Alla arbetsgivare bör ha kollektivavtal. Men förbunden inom Saco är som sagt självständiga och styr sin egen verksamhet.

Vad kan Saco ha synpunkter på när det handlar om de enskilda förbundens agerande?
– Vi består av 23 självständiga förbund. Mellan de förbunden förs en ständig diskussion om sakpolitik, rekrytering och så vidare. Men rent formellt svarar Sacos kansli inför styrelsen som i sin tur svarar inför kongressen. Kansliet har ingen övervakande eller granskande roll.

Men Saco hade visst framfört kritik mot hyvlingen. Kan det ha bidragit till att man släppte den idén?
– Som fackförbund måste man föregå med gott exempel, men jag kan inte gå in på vilka diskussioner som förs med enskilda förbund.

Finns det ingen risk för badwill för andra Sacoförbund här?
– Risken finns, men jag tror inte det. Saco är den fackliga organisation med högst förtroende i dag, enligt en mätning gjord av Sifo. Jag tror inte att situationen på Veterinärförbundet påverkar det.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar