Flexibilitet behövs för längre arbetsliv

Foto: Rawpixel/Thinkstock
Foto: Rawpixel/Thinkstock
Foto: Rawpixel/Thinkstock

Foto: Rawpixel/Thinkstock

Vi blir allt äldre och förväntas också jobba allt längre. Men många är inte beredda att arbeta efter 65. Att bara höja pensionsåldern räcker därför inte om fler ska jobba längre. Det behövs också en större flexibilitet, menade en panel som diskuterade frågan om vem som kommer att anställa framtidens 100-åringar.

Hur anställningsbara kommer framtidens 100-åringar att vara? var frågan som Lars Nyberg, professor i psykologi och neurovetenskap vid Umeå universitet, försökte besvara under måndagens seminarium inom ramen för ”Offentliga samtal” i Stockholm. Vi lever nämligen allt längre, på 150 år har vi nästan fördubblat vår livslängd, och förväntas också att jobba högre upp i åldrarna. Är det möjligt? Tittar vi på minnet sker en genomsnittlig försämring vid 60 års ålder, berättade Lars Nyberg. Men det finns också stora skillnader mellan individer, för när och hur minnet försämras. Vissa ligger kvar på samma höga nivå vad gäller det episodiska minnet (det som rör exempelvis att komma ihåg namn, vad det var man skulle köpa i affären eller var man har ställt bilen) vid 65 som 20 år tidigare. Det episodiska minnet har också visat sig blir lite bättre för varje generation.

Ungefär hälften av våra minnesförmågor och andra kognitiva förmågor förklaras av genetiska faktorer, berättade Lars Nyberg. Hälften förklara alltså av andra saker, som vad vi äter, hur mycket vi rör på oss och om vi har människor omkring oss. Sociala faktorer har visat sig vara en väldigt viktig, skyddande faktor.

Även om vår hjärna orkar jobba allt längre, kommer våra kroppar att göra det? Och vill vi ens jobba högre upp i åldrarna? Det pratade Gabriella Sjögren Lindquist, docent i nationalekonomi och verksam vid Inspektionen för socialförsäkringen, om. Drygt hälften av dagens 64-åringar försörjer sig huvudsakligen genom arbete, berättade hon.

– Det här är en ganska liten grupp om vi tänker oss att alla ska fortsätta arbeta. De senaste 10 åren har siffran ökat med 5 procentenheter, så det går framåt, fler och fler fortsätter att arbeta, men det går inte i den snabba takt som vi skulle vilja, sade hon.

Det finns en grupp som inte orkar arbeta längre och som får sjukpension, samt en allt större andel som går i förtidspension med hjälp av allmän pension och tjänstepension. Spridningen är alltså stor, berättade Gabriella Sjögren Lindquist.

Annat som kan försvåra ett längre arbetsliv är våra uppfattningar, som att vi är på toppen av våra karriärer långt innan 65. En undersökning från Kairos Future och Manpower där 8 000 personer i olika branscher svarade visade att genomsnittsålder för när vi anser att vi är på topp i karriären är 44 år. Dessutom har forskare i Uppsala och Kalmar genom att skicka 6 000 svar på platsannonser sett att det från 40 års ålder finns en klar åldersdiskriminering.

Det finns alltså flera utmaningar att arbeta med om fler ska jobba längre. Dels vår egen syn, på vår arbetskapacitet och karriär och fritid, dels arbetsgivarnas. Drygt 70 procent av svenskarna vill pensionera sig så tidigt som möjligt, för att få mer tid till fritid och familj bland annat. I flera år har frågan om att höja pensionsåldern diskuterats. Men den stora massan vill inte jobba vidare, sade Gabriella Sjögren Lindquist.

Riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L), vill att det ska bli möjligt för människor att jobba högre upp i åldrarna, men de ska inte tvingas till det.

– Men det är så många som vill och kan fortsätta och vi har inte råd att inte dem kvar på arbetsmarknaden. Jag vill helst inte ha någon övre åldersgräns alls, men pensionsgruppen diskuterar 69 år, mitt parti 71, som ett första steg, berättade Barbro Westerholm.

Jan Andersson, styrelsemedlem i PRO, menar att man måste göra flera saker samtidigt om fler ska jobba längre. Det räcker inte att bara höja pensionsåldern. Det riskerar att öka klyftorna, tror han.

Carina Lindfeldt, avdelningschef på Svenskt Näringsliv, ser också ett behov att göra mer än att bara höja pensionsåldern om fler ska vilja jobba längre. Hon föreslog ekonomiska incitament, kanske i form av lägre skatt för äldre som arbetar, och mer flexibla lösningar som gör det möjligt för fler att arbeta längre utifrån sina egna villkor.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar