Nytt avtal för bättre arbetsmiljö

Bild: Jana Guothova/Mostphotos
Bild: Jana Guothova/Mostphotos

Arbetsmiljöarbetet inom kommun- och landstingssektorn har tappat fart, säger facken. Med ett nytt avtal hoppas parterna få ändring på det.

Ökande sjukskrivningar och bristen på skyddsombud är två problem som arbetsgivarorganisationerna Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och Pacta tillsammans med fackförbunden inom kommun- och landstingssektorn, däribland Sveriges Ingenjörer, hoppas kunna göra något åt med det nya samverkansavtal som parterna har förhandlat fram centralt. Det nya avtalet SAM17 ska vara tydligare och mer förenklat än dess föregångare FAS05 samt lyfta fram kopplingen mellan samverkan, där utgångspunkten är att medarbetare och lokala parter är delaktiga och har inflytande i verksamheten, och arbetsmiljö.

Enligt Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på SKL, har det bland annat funnits brister i återkopplingen mellan vad som sker på arbetsplatsträffarna, APT, och vilka beslut som tas på ledningsnivå.

– En annan sak var att man hade svårt att se vinsten med samverkan. Väldigt mycket var ensidig information på APT-nivå. Från SKL och Pactas sida såg vi också att avtalet skulle vinna på att bli mer strukturerat och tydligt, berättade hon under en pressträff på tisdagen.

Johan Ingelskog, enhetschef på Kommunal, sade att FAS05 nog fungerade ganska bra i början, men att fackförbundet på senare år har upplevt att det inte har fungerat som det var tänkt. Arbetsmiljöfrågorna har under en längre period tappat mark, sade han och gav som exempel samverkansgrupper som träffas utan skyddsombud och arbetsplatser som helt saknar skyddsombud.

Beslutsfattande sker långt ifrån verksamheten och långt ifrån medlemmarna, enligt Johan Ingelskog.

– Vi tror på delaktighet på arbetsplatsnivå mellan chefer, medarbetare och de fackliga organisationerna. Det skapar en bättre verksamhet. Det är de som kan och vet bäst hur man ska lyckas, sade han och tillade senare att han hoppas att det nya avtalet ska leda till att varje arbetsplats får till ett systematiskt arbetsmiljöarbete och har ett skyddsombud.

De lokala avtalen om samverkan, medbestämmande och arbetsmiljö fortsätter att gälla tills de eventuellt sägs upp eller tas upp för förhandling. Då är tanken att den nya överenskommelsen ska vara en grund. Parterna centralt ska verka för att det nya avtalet ska få genomslag på lokal nivå.

Ania Obminska

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt