Energiska ingenjörer sökes

Foto: Viktor Gladkov/Thinkstock
Foto: Viktor Gladkov/Thinkstock

Energisk, kan engelska och har en universitetsexamen. Det är de tre vanligaste kompetenser som efterfrågas när arbetsgivare söker ingenjörer, enligt en granskning av utbildning.se

De vanligaste kompetenserna som efterfrågas för ingenjörsjobb

1. Energisk (45 procent)
2. Engelska (44 procent)
3. Universitets-examen (42 procent)
4. Öga för detaljer (31 procent)
5. Innovativ (28 procent)
6. Utåtriktad (27,5 procent)
7. Strukturerad (21 procent)
8. Lagspelare (16 procent)
Självständig (16 procent)
10. Kommunikativ (14 procent)
Problemlösare (14 procent)
Källa: utbildning.se

För att undersöka vilka kompetenser arbetsgivarna oftast efterfrågar bland ingenjörer har söktjänsten utbildning.se granskat de totalt 608 annonser som låg uppe på Arbetsförmedlingens Platsbanken under kategorin ”ingenjör” den 2 november i år. I nästan varannan platsannons, 45 procent, sökte arbetsgivaren efter en energisk ingenjör, enligt utbildning.se. Nästan lika populärt var att söka efter en ingenjör som kan engelska (44 procent) och som har en universitetsexamen (42 procent).

Mathias Flink. Foto: Erika Berglund

Mathias Flink. Foto: Erika Berglund

– Tittar vi på de vanligaste kompetenserna som efterfrågas bland ingenjörer är de samma kompetenser som kommer i topp bland andra yrkesgrupper, till exempel jurister, även om de återkommer i olika hög grad beroende på yrke. Kompetenser som efterfrågas mer specifikt bland ingenjörer är öga för detaljer, innovativ och problemlösare, berättar Mathias Flink, webbkommunikatör och skribent på utbildning.se.

Bland de granskade jobbannonserna var det lika populärt att efterfråga en lagspelande ingenjör som en självständig sådan (16 procent). Detta kan jämföras med att drygt varannan jobbannons riktad till jurister sökte efter en självständig person medan lagspelare inte alls förekom bland de kompetenser som oftast efterfrågades. Däremot anges samarbetsvillig i ungefär var fjärde jobbannons riktad till jurister, enligt utbildning.se.

Ania Obminska

1 kommentar

  • Sura ingenjören

    Låter väldigt mycket som att de späckar annonserna med gummibegrepp så att de kan ge avslag till vem som helst, utan att behöva berätta vad de egentliga anledningarna är.

    19 november 2017

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar