Längre arbetsliv kan bli verklighet

Bild: StephM2506/Thinkstock

På torsdagsmorgonen presenterade riksdagens pensionsgrupp en ramöverenskommelse om en förändring av dagens pensionssystem. Bland annat kan den lägsta pensionsåldern höjas med tre år, till 64 år.

Sex av riksdagspartierna (S, MP, M, L, C och KD) har genom pensionsgruppen kommit överens om ramarna för en förändring av dagens pensionssystem. Bland annat kan lägstaåldern för att ta ut allmänpension höjas, från dagens 61 år till 64 år. Denna förändring ska enligt förslaget ske i steg och vara genomförd till år 2026. En annan förändring är att den som vill jobba till 69 år från och med år 2023 också får rätt att göra det. I dag är gränsen 67 år.

Ytterligare en förändring är att garantipensionen höjs, från 65 till 66 år år 2023, för att tre år senare knytas till den fortsatta ökningen av medellivslängden, med undantag för dem som jobbat i 44 år eller mer.

Pensionsgruppen berättar i en debattartikel i DN om överenskommelsen och lyfter där även fram vikten av åtgärder för ett hållbart arbetsliv. ”Arbetslivet måste bli mer jämställt, hållbart, flexibelt och modernt. Det är nödvändigt att människor inte slits ut utan orkar hela vägen. Möjligheten att ställa om under arbetslivet är central och även tidpunkten för inträdet på arbetsmarknaden är viktig”. Denna fråga ligger inte på pensionsgruppens bord, skriver de vidare, men partierna som ingår i gruppen är ”överens om att intensifiera arbetet med ytterligare arbetsmiljö- och utbildningsrelaterade åtgärder för ett hållbart arbetsliv.”

Camilla Frankelius. Pressbild.

Camilla Frankelius.

– Vi tycker att det är positivt att det finns en överenskommelse och framför allt att den möjliggör att jobba högre upp i åldrarna, något som många av våra medlemmar ser som en möjlighet. Dock kommer detta att kräva förhandlingar mellan parterna, då avtalen inte är anpassade efter överenskommelsens nya regler om att kunna jobba kvar på sin arbetsplats till 69 års ålder. Svenskt Näringsliv har hittills ställt sig negativ till att låta anställda vara kvar längre på sin arbetsplats, säger Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius och tillägger om överenskommelsen:

– Det är dock viktigt att tänka på att många redan i dag har en stressig och tuff psykosocial arbetsmiljö och för att orka jobba längre behöver man arbeta mer konstruktivt med dessa frågor.

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv skriver i sitt pressmeddelande bland annat att pensionsgruppens förslag att ge anställda rätt att jobba till 69 år gör äldre mindre attraktiva på arbetsmarknaden. Förslaget gör det svårare för äldre att få tillsvidareanställning, då lagen om anställningsskydd, las, enligt organisationen redan i dag är ett anställningshinder.

Den fackliga centralorganisationen TCO betonar i ett pressmeddelande behovet av att skapa förutsättningar för ett längre arbetsliv. Det kräver satsningar på arbetsmiljö och kompetensutveckling, skriver TCO, som saknar konkreta förslag för att få till detta.

TCO anser också att det måste finnas rimliga övergångsåldern för dem som börjar närma sig pensionsåldern och redan har börjat planera för sin pension.

– Det är inte rimligt att den som planerat att gå i pension om drygt två år över en natt får veta att målsnöret flyttats fram ett år. Här måste politikerna ta ansvar och tänka om. Det handlar trots allt om livsplanerna för människor som arbetat ett helt liv, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark i pressmeddelandet.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar