Skattelättnad sänker fackavgifterna i sommar

Foto: Mostphotos.

Den 1 juli i år återinförs avdragsrätten för fackföreningsavgiften. För fullbetalande medlemmar i Sveriges Ingenjörer innebär det en skattesänkning med 720 kronor om året.

Rätten att dra av fackföreningsavgiften i deklarationen försvann 2007 men nu kommer den tillbaka. Det är Vänsterpartiet som har drivit frågan ända sedan möjligheten försvann för tio år sedan. Efter förhandlingar med Socialdemokraterna kom förslaget med i höstbudgeten som röstades igenom i Riksdagen i slutet av november.

Hur stor skattelättnaden blir beror på vilket fackförbund man är medlem i. I flera förbund styr inkomsten medlemsavgiftens storlek men inte i Sveriges Ingenjörer. För alla yrkesverksamma medlemmar i förbundet är avgiften från och med årsskiftet 240 kronor i månaden. Eftersom avdragsrätten införs först vid halvårsskiftet blir skattelättnaden under 2018 360 kronor för fullbetalande medlemmar. Från och med 2019 får fullbetalande medlemmar en skattelättnad på 720 kronor om året.

En förutsättning för att få skattereduktionen är att fackförbundsavgiften uppgår till minst 400 kronor om året. Därmed omfattas även nyexaminerade medlemmar i Sveriges Ingenjörer som det första året har reducerad avgift, medlemmar som arbetar utanför Norden, doktorander och yrkesverksamma medlemmar som fyllt 65 år men som fortfarande arbetar. Pensionärsmedlemmarna som betalar 456 kronor om året hamnar också över gränsen, dock inte studenterna.

Skattereduktionen sker automatiskt för alla med en förenklad deklaration då fackförbunden har skyldigheten att lämna uppgifter Skatteverket men också till medlemmarna.

Skatteavdrag
Infogram

En mindre del av skattesänkningen äts dock upp av en höjning av avgiften till flera a-kassor redan nu januari. Avgiften till akademikernas a-kassa höjdes vid årsskiftet med tio kronor i månaden.

Karin Virgin

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Kolla och ändra i din tjänstepension på en ny sajt

Kolla och ändra i din tjänstepension på en ny sajt

Den 11 mars flyttar allt innehåll från Collectum till Avtalat. Där hittar tjänstemän i privat sektor information om sin tjänstepension, väljer förvaltare, efterlevandeskydd och kan ställa frågor.
Fler artiklar