Svensk ingenjör skapar framtidens tak

Anna möter leverantörer. Foto: SolTech Energy.

I framtiden kommer allt fler solceller att läggas som vanliga takpannor på taken och i takfönster. Anna Svensson, en ung ingenjör på det svenska företaget SolTech Energy, har utvecklat ljusgenomsläppliga solceller och även takpannor med inbyggda solceller.

På en av lokalerna i Slakthusområdet i Stockholm sitter stora ljusgenomsläppliga solceller i takfönstren. Anna Svensson, civilingenjör från KTH med inriktning mot design och produktutveckling, har varit med och konstruerat solcellsglasen.

Redan som nyanställd produktutvecklare på det svenska solenergiföretaget SolTech Energy för tre år sedan började hon jobba med att ta fram en ny transparent solcell. Jobbet innebar även formgivning, konstruktionsritningar, upphandling och att utforma själva produktionen.

Anna började med att rita en mängd koncept. Efter att en tid ha fyllt hela lägenheten med idéteckningar valde hon ut tio koncept. Ur dem gallrades det allra bästa konceptet ut och testades mot alla standarder och krav.

Nästa steg blev att hitta en leverantör. SolTech Energy är redan etablerat på den enorma kinesiska solcellsmarknaden, med en affärsmodell som också är vanlig i USA. De bygger solcellerna på kundens tak och fortsätter sedan att äga och driva dem. Kunden gör själv ingen investering, utan åtar sig att köpa elen under 20-25 års tid.

Anna Svensson. Foto: Redaktionen.

Med de stora kunderna i Kina, var det också där som produktionen skulle ske. Efter en lång tids förberedelser hade Anna Svensson fått kontakt med ett kinesiskt företag som verkade lovande som leverantör. Hon flög till Kina, men på plats upptäckte hon att företaget varken skulle kunna leverera tillräckligt bra kvalitet, eller möta det svenska företagets krav på bra arbetsförhållanden.

– Det var ganska jobbigt, säger hon, för då hade vi redan byggt upp en bra relation och förhandlat om pris, samarbetsavtal och kravspecifikationer och så vidare. Det finns verkligen både högt och lågt i Kina.

Med hjälp av SolTech Energys företagspartner i Kina, ASP, hittade hon snart en ny leverantör. Men eftersom de hade en annan produktionsmetod – de göt och bockade inte, de extruderade aluminiumet till solcellernas ramar – blev Anna tvungen att börja om och sätta sig in i deras metod och utarbeta helt nya ritningar.

Så småningom blev det dags att skriva avtal med den nya leverantören. Även det steget tog Anna hand om. Hon förhandlade med den kvinnliga vd:n på det kinesiska företaget som ville vara exklusiv leverantör. Anna svarade att det skulle bli svårt att lova, men så länge de följde marknadspris och levererade bra kvalitet i god tid så var de överens.

Solcellsmarknaden i Kina växer snabbt. Landet står i dag för över 50 procent av världens alla installationer av solel. Landet satsar stort på solel och siktar på att ha 150 gigawatt installerade år 2020.

– Vi förhandlar inte med enskilda husägare, utan snarare med en hel kommun, säger Anna Svensson.

Anna möter leverantörer. Foto: Soltech Energy

Anna Svensson har också utvecklat en integrerad soltakpanna. Eftersom den fungerar som både tak och solcell samtidigt, och därmed är lätt att lägga, är den enligt SolTech Energy också efterfrågad av både arkitekter och branschkonsulter.

De tunnfilmssolceller som SolTech Energy använder i sina fönster och takpannor har på papperet en något lägre verkningsgrad än de mer vanliga kristallina kiselsolcellerna. Men Anna Svensson påpekar att verkningsgraden inte är det enda viktiga. De vanliga kiselsolcellerna är temperaturkänsliga. De förlorar en del av sin verkningsgrad när temperaturen går över 25 grader Celsius. Tunnfilmssolcellerna producerar dessutom bättre i indirekt solljus än de av kisel, och i Kina där det är mycket smog, kan de ofta ge bättre resultat.

– Dessutom är de mindre känsliga. Solceller av kisel är förstås mycket vanligare på marknaden, men på integrerade soltak är kisel mindre bra. Man kan inte kliva omkring på dem. Då kan de uppstå mikrosprickor som gör att panelerna slutar leverera ström.

SolTech Energy har redan cirka 29 megawatt installerade i Kina och 10 megawatt under byggnad. Solcellsbranschen rusar och företaget tror att de integrerade solenergiprodukterna för tak kommer att ta en allt större del av marknaden.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar