Nu finns mer stöd för förtroendevalda

Magnus Jonsson
Magnus Jonsson, tidigare ordförande för Saco-S-föreningen på Regeringskansliet, leder ett projekt för att ge stöd till lokala förtroendevalda.

Är du fackligt förtroendevald och vill ha mer stöd? Då går det att få nu, via Sacos och Sacoförbundens projekt för att stärka lokala förtroendevalda. Vi har pratat med projektledaren Magnus Jonsson som berättar om kompetensutveckling och mallar och ger sina personliga råd till förtroendevalda.

Tanken med projektet är att Sveriges Ingenjörer och de andra 22 Sacoförbunden använder sina krafter gemensamt för att publicera bra material, lätttillgängligt på internet, på saco.se/fortroendevald.

– Många tycker att förbundens utbildningar är bra, men har inte tid att åka till Stockholm för att vara med på ett seminarium en timme. De önskar att mer ska finnas på nätet, säger Magnus Jonsson som själv varit ordförande för Saco-S-föreningen på Regeringskansliet och leder nu projektet.

Och nu läggs material ut på hemsidan. Ett av de färskaste tillskotten är en film för nya förtroendevalda.

– Många väljs nu och det är inte alltid de kan gå en facklig grundkurs förrän under hösten. För dem som sitter och svettas och undrar vad uppdraget innebär finns den här filmen. Den är bara åtta minuter lång, men ger en bra översikt, en ram så att det går att söka sig vidare för mer information hos Saco eller sitt förbund.

Den 11 april inleds också en serie seminarier som kommer att webbsändas och sedan ligga ute.

Det finns också mallar för bland annat nyhetsbrev och affischer, så att ingen ska behöva uppfinna hjulet själv.

En facklig begreppslista är en annan del av hemsidan.

– Det finns mycket fikonspråk och då är det viktigt att nyvalda kan kolla upp vad begreppen betyder. Många arbetsplatser har också anställda från olika länder och det kan vara svårt att förklara vad ett fackförbund är. Därför finns termerna översatta till engelska, och det kommer att fyllas på ännu mer.

Projektet kommer att ordna utbildningar i verkliga livet, med kompetensutveckling och möjlighet till nätverkande över sektorsgränserna. Magnus Jonsson uppmanar alla att gå in på hemsidan och se vad som finns, och att återkomma regelbundet eftersom det hela tiden tillkommer material.

Som tidigare förtroendevald har han flera råd till andra:

1. Synliggör

– Man gör så mycket bra men glömmer ofta att marknadsföra det, så se till att återkoppla! Skriv nyhetsbrev, ”nu har vi gjort det här”, ”det här tyckte arbetsgivaren var bra att vi gjort”. Då känner medlemmarna att ni är en förening, vet vem du är och kan kontakta dig om något händer.

2. Dela på jobbet

Är ni några i styrelsen behöver alla ta ansvar för något. Ordföranden ska inte göra allt.

3. Kompetensutveckla dig

Tänk på vad du behöver för att klara uppdraget och ta dig tid att kompetensutveckla dig inom det.

– Lägg någon timme per månad. Kanske behöver du en ledarskapsutbildning. Och nu kommer GDPR, EU-lagstiftningen om registeruppgifter. Då kan det vara bra att gå in på förbundets hemsida och se om det finns någon information. Kanske ska du lägga en hel dag på att gå en utbildning.

4. Ha ett aktivt samtal med medlemmarna

5. Tänk på fördelarna

– Förtroendeuppdrag ger mycket tillbaka, också inom sitt yrke – att leda en organisation, kanske ha en budget eller presentationsteknik. Man får det lite gratis, säger Magnus Jonsson.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar