6 av 10 tekniska doktorer jobbar utanför akademin

Drygt 6 av 10 teknologie doktorer lämnar högskolan för jobb inom näringslivet. Foto: Mostphotos/Syde producsions.

Vart tar doktorerna egentligen vägen? En ny studie från Universitetskanslersämbetet visar att rörligheten varierar mellan lärosäten och forskningsämnesområde. De tekniska doktorerna jobbar i störst utsträckning utanför akademin tre år efter examen.

Viljan och möjligheten att lämna högskolan efter avklarad doktorsexamen varierar mellan olika forskningsämnesområden. Universitetskanslersämbetet har i en rapport undersökt var de som doktorerade under åren 1998-2010 har tagit vägen. Det visade sig att en majoritet av de som doktorerat inom samhällsvetenskap, humaniora och konst arbetade i statlig sektor tre år efter examen.

Från de tekniska högskolorna gick en hög andel av de examinerade till privat sektor, 86 procent av de etablerade doktorerna från Chalmers och 60 procent av de etablerade doktorerna från KTH arbetade i privat sektor tre år efter examen.

Kvinnor som doktorerat inom teknik var i något högre utsträckning än män kvar på samma lärosäte men det var också en större andel kvinnor än män som hade gått vidare till ett annat lärosäte. En något högre andel män har lämnat akademin.

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

Färre möten, mindre politik och bättre kontroll över sin kalender. Att lämna chefsrollen har sina fördelar och behöver inte alls innebära ett steg bakåt i karriären, snarare tvärtom.
Fler artiklar