Ingenjörsjobb försvinner från Vattenfall

Vattenfall har varslat om neddragningar med 1500 anställda, varav 600 i Sverige. Foto: Lavender Blue.

Vattenfall planerar att minska antalet anställda och konsulter med 600 tjänster i Sverige.
–Stabsfunktionerna har fått besparingskrav på 30 procent och vi har många medlemmar i staberna på huvudkontoret i Solna, säger Rolf Ohlsson, medlem i Sveriges Ingenjörer och ordförande för Akademikerna på Vattenfall.

Det varsel på 1500 tjänster, varav 600 i Sverige, som Vattenfall la häromdagen, är en av flera åtgärder för att uppnå besparingskraven på 2 miljarder kronor under perioden december 2016-2020.

–Nu hoppas vi att de besparingar som startade redan för två år sedan har gett så god effekt att färre än 600 anställda berörs, säger Rolf Ohlsson, ordförande för Akademikerna på Vattenfall.

Beskedet att stora besparingar ska göras inom stabsfunktionerna är dock något som oroar. Inom staberna är en stor andel medlemmar inom Sveriges Ingenjörer och andra akademikerförbund.

–Förhandlingarna har inte startat och det är för tidigt för att säga något om hur många som kommer att bli övertaliga, säger Rolf Ohlsson.

Han har i dagarna, tillsammans med övriga fack och arbetsgivaren, avslutat förhandlingarna om ett nytt omställningsavtal.

–Det är inte lika generöst som tidigare avtal men fortfarande bättre än många andra arbetsgivare erbjuder. Det har varit tuffa förhandlingar men jag känner att vi, med givna förutsättningar, kan känna oss hyfsad nöjda, säger Rolf Ohlsson.

Lämna en kommentar

Senaste nytt