Varning för fake news

Från förra årets marsch. Foto: Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhet lanserar, tillsammans med flera organisationer, den 14 april kampanjen ”Hur vet du det?” för mer fakta- och forskningsbaserade politiska beslut. Manifestationerna äger rum i Lund, Stockholm och Luleå.

Falska nyheter och faktaresistens sprids snabbare än någonsin. Därför behövs en kampanj för att försvara beslutsfattande på rationella grunder. Den svenska ideella föreningen Vetenskap & Allmänhet lanserar tillsammans med flera universitet, fackförbund och andra organisationer kampanjen ”Hur vet du det?”. Den kan ses som en fortsättning på förra årets ”March for Science”.

Enligt Lotta Tomasson, kommunikationsstrateg på Vetenskap och Allmänhet är det politikerna som i första hand är målgruppen för kampanjen. De tar inte alltid hänsyn till fakta och vetenskap i sina beslut. Hon hoppas att kampanjen kan bidra till en valdebatt där politikerna bättre redogör för sina källor.

Lotta Tomasson. Foto: Vetenskap & Allmänhet

– Det är inte bara forskning och fakta som ligger till grund för politiska beslut, utan förstås även värderingar, men det är viktigt att vara öppen med vad som är fakta och vad som är värderingar. Det kan handla om miljöfrågor som flygandet eller havsfisket, rovdjursdebatten eller hälsofrågor som antibiotikaresistens och vacciner, säger hon.

Vetenskapligt korrekta fakta är ingen garanti för bra beslut. Även forskare på hög nivå har ofta olika syn på frågor inom sina expertområden, men i många frågor finns det ändå en övergripande konsensus. Det kanske mest extrema exemplet på en politiker som vägrar att inse faktum det senaste året var när USA:s president Donald Trump valde sig ur Parisavtalet som bygger på etablerade vetenskapliga fakta om klimatförändringarna.

– Folk litar inte alltid på vetenskapen, säger Lotta Tomasson. Det är mänskligt att lita mer på sina egna känslor, men det är viktigt att visa vad vetenskap är för något, och hur och varför vi vet saker.

Kampanjen lanseras lördagen den 14 april med manifestationer i Luleå, Lund och Stockholm. I Luleå genomförs en marsch som följs av en debatt i Vetenskapens hus. I Lund marscherar man mellan de nya forskningsanläggningarna Max IV och ESS. I Stockholm genomförs en manifestation på Norrmalmstorg med flera talare, varefter organisationerna bakom kampanjen överlämnar en folder om vetenskap till politikerna.

Förra årets kampanj ”March for Science” samlade runt två och ett halvt tusen demonstranter i Stockholm. Även om man inte skulle nå samma antal i år, hoppas Lotta Tomasson på över tusen deltagare i år. I andra länder genomförs motsvarande manifestationer för vetenskapligt grundade resonemang, just under parollen ”March for Science!”

Senare i sommar följer fler evenemang. Bland annat kommer kampanjen Hurvetdudet? att närvara på Almedalen. Iklädda t-shirts med texten ”Hur vet du det?” ska representanter för kampanjen besöka seminarier och ställa just den frågan till debattörerna: Hur vet du det?

Sveriges Ingenjörer stöttar också kampanjen som fortsätter ända till en vecka före valet i september, och deltar också med ett antal event i Vetenskapsfestivalen den 18-22 april i Göteborg.

– Det är viktigare än någonsin att stå upp för vetenskapen, säger Lotta Tomasson på Vetenskap & Allmänhet. Det känns som att den håller på att tappas bort bland alla åsikter i det digitala samhället.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar