Snart kan du tvingas skatta för pensionsrådgivning

Individuell pensionsrådgivning bör betraktas som en beskattningsbar förmån säger Skatterättsnämnden i ett utlåtande. Foto: Bertils/Mostphotos

Nu kan individuell pensionsrådgivning, bland annat för anställda med så kallad tiotaggarlösning, bli en skattepliktig förmån. Det visar ett utlåtande från Skatte-rättsnämnden.

I dag har ungefär 120 000 privatanställda tjänstemän i fackförbunden inom PTK en lön som överstiger 10 inkomstbasbelopp (625 000 kronor) om året. Knappt hälften av dem och uppskattningsvis lika många utanför PTK, har gjort ett så kallat tiotaggaravtal med sin arbetsgivare. Totalt kan det handla om 100 000 anställda. Tiotaggaravtal innebär att ITP-premierna för ålderspension för lön över 7,5 inkomstbasbelopp, samt premierna för familjepension placeras i en annan försäkring än ITP.

Den individuella pensionsrådgivning som tiotaggarna, men ibland även andra anställda får, har varit en skattefri förmån. Nu tyder dock ett förhandsbesked från Skatterättsnämnden på att rådgivningen ska beskattas.

Richard Malmborg, förbundsdirektör på Sveriges Ingenjörer, säger att han tycker att lagstiftningen om beskattning av pensionsrådgivning är mycket olycklig.

Richard Malmborg, förbundsdirektör, Sveriges Ingenjörer

–Det blir allt viktigare för våra medlemmar att få vägledning i pensionsdjungeln. Det här blir en klart hämmande faktor för att alla ska känna en någorlunda trygghet i sina val. Valfrihet utan kunskap och vägledning tenderar mer att bli ett spel än planering för långsiktig trygghet, säger han.

Beskedet kom när ett företag begärde svar på frågan om pensionsrådgivning till anställda i olika former; digitalt, vid rådgivningsmöten och även personlig rådgivning skulle kunna undantas och inte ses som skattepliktiga förmåner för anställda. Det tyckte inte Skatteverket och inte heller Skatterättsnämnden.

Målet rörde två anställda som omfattas av den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP2 och ITPK, den ena av de två omfattas också av bolagets premiebestämda chefsplan. Bägge hävdade att den pensionsrådgivning som arbetsgivaren erbjöd och bekostade inte skulle beskattas.

Skatteverket som granskade frågan visade sig ha en annan uppfattning och ärendet gick vidare till Skatterättsnämnden som gick på myndighetens linje. Nämnden menar att det inte finns några uttryckliga undantag för varför just dessa förmåner inte ska beskattas.

Så här skriver nämnden den 8 maj i sin bedömning:

”De omfrågade pensionsvägledningarna där uppgifter först hämtas in och information sedan ges i ett sammanhang tillsammans med rådgivning bör dock ses som sammansatta tjänster”, skriver nämnden och fortsätter:
”Delmomenten utgör då tillsammans en förmån som får antas ha ett värde för den anställde. Detta oavsett om pensionsvägledningen ges vid ett personligt sammanträffande med en extern konsult eller om den sker digitalt.”

Nu har de anställda som målet gäller överklagat Skattenämndens förhandsbesked. Det har även Skatteverket gjort, antagligen därför att myndigheten vill att det blir mer tydligt vad som gäller i frågan.

Dan Wallberg, pensionsexpert på PTK, tror att vissa former av pensionsrådgivning som arbetsgivaren bekostar kommer att bli beskattningsbar.

Dan Wallberg, pensionsexpert på PTK.

–Som Skatteverket säger kan vara svårt att veta var man ska dra gränserna. Därför är man kanske är lite försiktig med bedömningen tills man har mer riktlinjer att gå efter. Men rådgivningen kommer antagligen på ett eller annat sätt att belasta den anställde med beskattning i framtiden. Det gäller alla som får rådgivning vare sig man är tiotaggare eller inte så länge arbetsgivaren betalar rådgivningen.

Svårigheten blir att avgöra var gränsen för beskattningsbar och icke beskattningsbar rådgivning går. Dan Wallberg utgår ifrån att digitala rådgivningstjänster som är gratis inte kommer att omfattas eftersom arbetsgivaren inte står för kostnaden. Ett exempel på en sådan är PTK:s rådgivningstjänst.

–Tyvärr så omfattar den i dagsläget ingen rådgivning för alternativa pensionslösningar till dem som har gjort ett tiotaggarval, men väl övrig ITP. Gratis rådgivning är inte något som alla aktörer vill bjuda på, men intresset kanske ökar nu efter detta förhandsbesked, säger Dan Wallberg.

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Bra eller dålig löneökning? Här är svaret

Bra eller dålig löneökning? Här är svaret

Fick du 3, 6 eller 9 procents löneökning 2023? Och var det i så fall bra eller dåligt? Sveriges Ingenjörers första rapport om årets lönestatistik ger svar.
Fler artiklar