Scanias ingenjörer först ut med att luncha med nyanlända

Lisa Lorentzon och Christina Widén
Lisa Lorentzon (till höger), ordförande för akademikerföreningen på Scania, lunchar med kollegan Christina Widén.

Många ingenjörer vill bidra till integration på andra sätt än med pengar. Därför nappade Akademikerföreningen på Scania på en ny möjlighet. Nu ska ingenjörerna där kunna matchas ihop med nyanlända och ses över en lunch.

Att bidra till mångfald, jämställdhet och integration är ett mål för Akademikerföreningen på Scania. Hittills har man bland annat haft mentorprogram. Och när Sveriges Ingenjörer centralt inledde ett samarbete med Welcome app om luncher med nyanlända så nappade Scanias Akademikerförening. Nu blir man först inom förbundet med att testa appen.

– Än har vi inte gått ut till medlemmarna om det här, men jag har pratat med förtroendevalda och de är ju ett axplock av medlemmarna. De tycker att det här är jättebra och är jättesugna på att sätta igång, säger Lisa Lorentzon, ordförande för Akademikerföreningen på Scania.

Hon tror att enkelheten lockar.

– Många har det stressigt och har svårt att ta ett större åtagande. Det här är ett bra steg och det blir vad det blir, beroende på vem man träffar, om det klickar och vilken tid man har. Kanske blir det en lunch och att man chattar efteråt, kanske blir det fler luncher.

Appen fungerar så att man fyller i uppgifter om sig själv, när man kan äta lunch och var. Sedan görs matchningen och personer från Welcome app ringer upp båda parter för att säkerställa att matchningen är rätt innan man kopplar ihop dem.

Senast på måndag drar man igång på Scania. Nu väntar man bara på en länk så att registreringen kopplas ihop med just Akademikerföreningen. När det är klart skickas informationen ut till medlemmarna. I den står det bland annat: ”Ta chansen att berätta hur det är att arbeta i Sverige och på Scania. Du kanske bokar in en lunch med en framtida kollega.”

Lisa Lorentzon säger att det inte måste vara luncher med personer som är intresserade av Scania utan att man kan matchas utifrån andra intressen.

– Det ska inte bli ett rekryteringscenter utan ett sätt att hjälpa någon med sin kunskap.

Själv har hon redan testat appen och ska ha sin första lunch senare i veckan i personalmatsalen på Scania.

Det går också att bara chatta eller att svara på frågor från nyanlända om Sverige och hur det fungerar här, för den som inte vill luncha.

I samband med valet, 9 september, är pilotprojektet med Welcome app slut. Om det faller väl ut kommer Sveriges Ingenjörer troligen att erbjuda alla lokalföreningar att vara med. Om det finns intresse kan förbundet även före valet erbjuda andra lokalföreningar att medverka.

Lämna en kommentar

Senaste nytt