Yrkessvenska ger jobb för nyanlända ingenjörer – nu firar programmet 10 år

Foto: Thinkstock

För tio år sedan startade den första svenskundervisningen för utrikesfödda ingenjörer och arkitekter – Sfinx. Modellen har varit framgångsrik och många har fått jobb redan efter ett år, ibland ännu snabbare.

Sfinx är en utbildning i svenska för ingenjörer som är anpassad för yrkesgruppen. Studenterna lär sig svenska med fokus på ett arbete som ingenjör och studietakten är högre än för annan SFI. Utbildningen finns än så länge bara i Stockholm och Järfälla och totalt har omkring 1500 nyanlända ingenjörer genomgått en Sfinx-utbildning.

Studierna börjar med svenska på olika nivåer beroende på förkunskaper men redan efter ett halvår erbjuds studenterna att läsa en eller fler kurser på KTH.

– Innehållet i kurserna på KTH är inte utmaningen för dem eftersom de redan har en utbildning och inte sällan också arbetslivserfarenhet från sina hemländer. Här handlar det om att lära sig terminologin på svenska, säger Bodil Renlund, en av lärarna på Sfinx i Järfälla som varit med sedan starten för tio år sedan.

Studierna i svenska följer den nationella studieplanen men upplägget anpassas för målgruppen. I Järfälla arbetar studenterna med svenskan utifrån olika teman kring teknik i samhället och många studiebesök på arbetsplatser inom tekniksektorn.

Bodil Renlund

– På studiebesöken kan alla Sfinx-studenter delta oavsett hur mycket svenska de har lärt sig. De får uppgifter som är anpassade efter olika nivåer, säger Bodil Renlund.

Förutom studiebesöken har man också föreläsningar, ofta med ingenjörer från olika verksamheter. Dessutom kan studenterna få möjlighet till jobbskuggning som innebär att de följer med en ingenjör på jobbet en dag eller två.

Sfinx-utbildningen är på 18 månader men de allra flesta går bara 12 månader.

En utvärdering som Länsstyrelsen i Stockholms län gjorde förra året visar att 63 procent av studenterna har fått ett kvalificerat arbete med krav på högskoleutbildning två år efter avslutad Sfinx-utbildning.

Bodil Renlunds erfarenheter är att de nyanlända ingenjörerna är otåliga och vill lära sig svenska snabbt.

– De har studievana och de flesta är otroligt ambitiösa. Samtidigt varierar deras bakgrund och alla har olika förutsättningar att läsa sig svenska.

Svårast är det för den grupp som inte pratar engelska och därför erbjuder man också kurser i engelska.

Läs om två Sfinx-studenter: Ingenjörerna Talat och Balazs fick snabbt jobb i Sverige

Sfinx är ett samarbete mellan KTH, Länsstyrelsen i Stockholms län, Järfälla kommun och Stockholms stad. Även Sveriges Ingenjörer medverkar i form av ett mentorprogram, som studenterna kan söka till när de uppnått gymnasienivå i svenska.

Erfarenheten visar att det inte är ovanligt att några av dem som blivit antagna till mentorskapsprogrammet har fått ett jobb men det är inte alls något problem att gå färdigt. Tvärtom, menar Magnus Skagerfält på Sveriges Ingenjörer som ansvarar för programmet.

Magnus Skagerfält

– Vi märker att det är minst lika viktigt med ett mentorprogram för dem som har fått jobb. Då blir det ett viktigt erfarenhetsutbyte och en möjlighet att prata om ett arbete som ingenjör utifrån egna erfarenheter, säger Magnus Skagerfält.

Han är noga med att betona att mentorns uppgift inte är att ordna ett jobb.

– Genom mentorn får de nyanlända ingenjörerna däremot ett större kontaktnät, karriärtips och ibland en ny vän, säger han.

Mentorprogrammet för nyanlända ingenjörer startade i Stockholm 2012 och sedan dess har närmare 500 Sfinx-studenter deltagit. Trycket har varit stort utanför Stockholm och 2016 startade förbundet också ett mentorprogram för nyanlända ingenjörer i Göteborg där hittills ett par hundra har deltagit.

Idén till Sfinx väcktes av Sam Yildirim, utvecklingsledare på Länsstyrelsen i Stockholms län som redan 2001 tog initiativet till en specialutbildning i yrkessvenska för vårdpersonal. Nu finns samma modell för 11 olika yrken.

– Att min idé för 17 år sedan nu har lett till 11 yrkesinriktade utbildningar är förstås fantastiskt men att det har lett till att tusentals duktiga människor fått möjlighet att arbeta inom sitt yrke är ännu viktigare, både för dem själva och för Sverige, säger Sam Yildirim.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar