Digitalisering måste inte vara innovation

Image: enalabs/Thinkstock

Nu kan medlemmar i Sveriges Ingenjörer vara med på inspirerande workshops för att fila på idéer för olika sätt att digitalisera verksamheten. Projektet heter Kickstart digitalisering och handlar lika mycket om att komma ikapp som att hinna först.

All digitalisering måste inte vara disruptiv teknologi eller ens innovationer. Det kan vara lika viktigt att komma ikapp med någon del av verksamheten där företaget använder föråldrade och mindre effektiva eller onödigt arbetskrävande metoder.

Många svenska industriföretag med avancerad teknik i tillverkningen sköter fortfarande bokföringen helt och hållet i pappersform. Andra företag skulle kunna effektivisera genom att överföra pappersritningar till läsplattor. Eller så handlar det om digitaliserade körjournaler eller ett interaktivt säljstöd.

Teknikföretagen startade projektet Kickstart Digitalisering 2016 för att stärka konkurrenskraften hos små och medelstora svenska företag. Sveriges Ingenjörer som vill lyfta ingenjörernas betydelse för digitaliseringen stöder initiativet, och medlemmar i förbundet, ingenjörer från flera olika företag, anmälde sig till en första serie workshopar i Göteborg under mars och april i år.

Första dagen för workshopdeltagarna i Göteborg innehöll diskussioner kring vilka möjligheter och utmaningar deltagarna såg i sina egna företag. Andra dagen dominerades av ett studiebesök på RUAG Space AB i Göteborg, men också av deltagarnas egna diskussioner kring vad som skulle kunna digitaliseras i deras egna företag. Inför tredje dagen fick deltagarna också i uppdrag att skissa på vilka första steg deras företag skulle kunna ta för att genomföra en digitalisering.

– Vi ville se möjligheterna för digitalisering och det blev bra diskussioner under workshoparna med nya idéer kring hur ett företag kan digitalisera sin verksamhet, säger Annika Jederström som är projektledare för Sveriges Ingenjörers arrangemang.

Stefan Östling är försäljningsansvarig på MCC som tillverkar klimatsystem för bussar och arbetsfordon. Han såg workshopserien som en inspirationskälla.

– Digitaliseringen är ju aktuell inom industrin, och kanske särskilt i fordonsindustrin, säger han om hur han blev intresserad.

Jonna Olssson

Jonna Olsson, en nyligen färdig högskoleingenjör med inriktning mot energisystem deltog också. Hon börjar sin första anställning som ingenjör till hösten och såg kursen som en inspiration för framtiden.

– Många av företagen hade ganska bra koll på vad de ville digitalisera, men de saknade tid, och fokuset på workshoparna var väldigt tydligt. Det handlade om hur man skulle komma i gång.

Till Hösten kommer Sveriges Ingenjörer att hålla fler workshopar på temat.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar