EU-ja till lika lön och villkor för tillfälligt anställda

Villkoren för tillfälligt anställda från ett annat EU-land ska vara samma som i kollektivavtalen. Foto: Mostphotos/Leif Ingvarsson.

EU-parlamentet har röstat ja till nya regler för anställda som tillfälligt arbetar i ett annat EU-land. Sveriges Ingenjörers internationella sekreterare Jenny Grensman förklarar vad reglerna innebär.

Jenny Grensman

Jenny Grensman

Vad handlar de nya reglerna om? I huvudsak att en anställd från ett EU-land som tillfälligt skickas till ett annat EU-land för att arbeta ska ha rätt till samma lön och ersättningar som inhemska anställda som utför samma jobb på samma arbetsplats. Det måste också vara tydligt vad som krävs av utländska arbetsgivare. Utstationering kan pågå i 12 månader med möjlighet till 6 månaders förlängning (efter skriftlig motivering). Sedan övergår den anställde till att följa svenska lag.

Vad blir skillnaden jämfört med i dag? I dag kan de som kommer hit på ett tillfälligt arbete erbjudas minimilön som oftast är lägre än den lön som anges i kollektivavtalet. I huvudsak blir det parternas kollektivavtal som är gäller för lön och villkor när de nya reglerna införs. Därför har juristerna på Sveriges Ingenjörer arbetat intensivt med att rapportera in vilken ”den hårda kärnan” är i alla kollektivavtal som vi har tecknat på arbetsmarknaden. Det är alltså fackförbunden själva som definierar kärnvärdena i kollektivavtalen. Fackens rätt att strejka om villkoren dumpas fastställs också.

Kollektivavtalen för ingenjörer i Sverige anger inga lönenivåer. Hur avgör man då  vad som är en rimlig lön?
Den möjlighet som finns är att jämföra med lönerna för ingenjörer i olika branscher. Sådana uppgifter finns i Sacos databas Saco Lönesök.

Vilka andra villkor regleras än lön? Exempelvis ska kostnader för logi och resor bekostas av arbetsgivaren och inte dras från lönen. Saco har också betonat att försäkringar ska betalas för de utstationerade. Däremot är inbetalningar till pension inte är inräknad i villkoren, vilket vi i Sverige nog skulle säga är en mycket viktig ersättning.

Vad förändras i praktien för en ingenjör från ett annat EU-land som arbetar ett halvår i Sverige? Förmodligen inte mycket eftersom ingenjörer i dag är en bristvara inom EU och de flesta som kommer hit för att arbeta får bra löner och villkor. Den bransch som berörs mest är byggbranschen. Där det finns flesta utstationerade som kommer för att arbeta i Sverige.

Har reglerna någon annan betydelse?
Det viktiga är att de slår fast att det är kollektivavtalen som gäller. Facken har varit hårt ansatta men de nya reglerna befäster kollektivavtalens starka ställning och facken har definierat vilka villkor som är kärnan i avtalen.

Karin Virgin

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar