Ingenjörernas övertid ökar med åldern

Man som jobbar övertid
Foto: Thinkstockphotos

Ingenjörerna jobbar mer ju äldre de blir. Det högsta antalet övertidstimmar arbetar de som är 50 och äldre. Mest övertid arbetar cheferna. Nästan åtta av tio chefer jobbar övertid och i genomsnitt mer än 17 timmar övertid i månaden.

Arbetsbelastningen är stor för många ingenjörer och det syns också i den årliga löneenkäten från Sveriges Ingenjörer. Att övertiden ökar med åldern är tydligt. Det högsta antalet övertidstimmar, i snitt 13,5 timmar i månaden, arbetar 55-59-åringarna.

Camilla Frankelius. Pressbild.

Camilla Frankelius.

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer tycker att det här motbevisar uppfattningen att äldre inte längre är attraktiva på arbetsmarknaden.

– Vid den här åldern har många ett större spelrum i sitt liv och kan lägga mer tid på sitt arbete. Det ser vi här i statistiken, säger hon.

Allra mest arbetar de ingenjörer som är chefer. Nästan åtta av tio chefer uppger att de arbetar övertid och i genomsnitt arbetar de  17,4 timmar övertid i månaden. Men övertiden är utbredd bland alla ingenjörer, även bland dem som varken är chefer, projektledare eller specialister. Över 50 procent av de yrkesverksamma medlemmarna i Sveriges Ingenjörer, som varken är chefer, projektledare eller specialister, arbetar övertid.

Camilla Frankelius ser att många chefer, framför allt mellancheferna, måste arbeta mycket operativt.

– För att hinna med att göra ett bra arbete räcker ofta inte tiden till och det här är en varningslampa. Arbetsgivare som har chefer med mycket övertid behöver se över vad som ligger i uppdraget som chef och vad som förväntas av dem.

Att så många ingenjörer arbetar övertid ser hon som en konsekvens av den stora  bristen på ingenjörer.

– De man har får gå på högvarv för att arbetet ska bli gjort. Det finns inte något slack i organisationen och man använder för många till bristningsgränsen.

Många har ingen övertidsersättning och kompenseras istället med högre lön och  fler semesterdagar. Camilla Frankelius tycker att sambandet mellan övertid och lön tyvärr ofta är för dåligt.

– Det här är en fråga som man måste ta upp med sin chef för att få en rimlig lönekompensation. Registrera alltid övertiden så att du har ett underlag när du löneförhandlar. Om många anställda arbetar mycket övertid bör man ta upp frågan om det finns möjlighet att anställa fler.

Magnus Skagerfält, ansvarig för arbetsmiljöfrågor på Sveriges Ingenjörer, påpekar att vi inte alltid bör vara oroliga för övertidsarbete, inte ens när det handlar om många timmar. Problemet är om övertiden blir konstant.

Magnus Skagerfält

– Det är helt nödvändigt att det finns möjlighet att återhämta sig efter en intensiv period med mycket arbete. Det är när den höga arbetsbelastningen blir mer eller mindre permanent, som det finns risk för utmattning. Det räcker inte heller med 4-5 semesterveckor om övriga 47-48 veckor är så intensiva att det inte finns tid för återhämtning.

Karin Virgin och Karin Thorsell

6 kommentarer

  • Patrik

    Stämmer den här statistiken även om man tittar 10, kanske till och med 20 år tillbaka i tiden?

    11 juni 2018
    • Karin Virgin

      Hej!
      Tyvärr har vi inte tillgång till uppgifter om övertiden för 10-20 år sedan.

      11 juni 2018
  • Emma

    Gäller detta så kallad ’betald övertid’ eller gäller det allt vi jobbar utöver våra 40 h/vecka? En viktig skillnad, då man när man är yngre arbetar ofta också arbetar mycket, men gratis (eller för Flex) då man inte vågar be om att få övertidsersättning förrän man är äldre, mer erfaren och känner sig tryggare i sin anställning.

    08 juni 2018
    • Karin Virgin

      Hej!
      Det här gäller all övertid, det vill säga allt arbete som överskrider ordinarie arbetsvecka (38-40 timmar). Med andra ord all övertid oavsett om man får ersättning för varje övertidstimme eller om övertiden har avtalets bort mot högre lön och fler semesterdagar.

      11 juni 2018
  • Carl Johan Franzén

    Det hade varit intressant att se uppdelning på privat, statlig, kommunal och akademisk verksamhet. Är det möjligt?

    08 juni 2018
    • Karin Virgin

      Hej och tack för din kommentar. Vi har statistik kring övertiden fördelat på sektorer. Akademisk verksamt ingår här i den statliga sektorn. När det gäller andelen som arbetar övertid ser det ut så här: privat sektor 62 procent, kommuner/landsting samt statlig sektor 49 procent. När det gäller antalet övertidstimmar finns en intressant skillnad. Flest övertidstimmar, 13,3 i månaden arbetar medlemmarna i statlig sektor, i privat sektor arbetar man 11,7 timmar övertid och kommuner/landsting 9,1 timmar övertid i månaden.

      08 juni 2018

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar