Ingenjörerna på världskongress försvarar villkoren i Sverige

Sveriges ingenjörers delegation på UNI:s världskongress är (från vänster) Anneli Laanep, Ulrika Lindstrand, Ulf Bengtsson, Mats Rosén, Jenny Grensman och Hanneli Lindholm.

Den här veckan är sex delegater från Sveriges Ingenjörer i Liverpool på den globala fackliga organisationen UNI:s världskongress. Krav på arbetstidsförkortning kan bli kongressens knäckfråga.

UNI Global Unionen samlar fackförbund för både arbetare och tjänstemän från i stort sett alla branscher inom tjänstesektorn. UNI representeras av 900 fackförbund i 150 länder med tillsammans med 20 miljoner medlemmar.

Sveriges Ingenjörer tillhör främst två grupperingar inom UNI: ICT (IT-branschen) och den så kallade P&M (Professionals/Managers) som samlar tjänstemannaförbund inom många olika branscher.

Den stora världskongressen som äger rum var fjärde år påminner mycket om fackförbundens egna kongresser men är oerhört mycket större. Det är ett par tusen delegater som nu samlas i Liverpool. På kongressen röstar delegaterna om vilka frågor UNI ska driva de närmaste fyra åren. Det kan gälla frågor om väldigt grundläggande fackliga rättigheter men också frågor om kompetensutveckling, lönesättning och multinationella företags arbetsvillkor.

–Sveriges Ingenjörer har tagit fram motioner tillsamman med andra förbund inom P&M, bland annat en om kompetensutveckling och en om visselblåsare, säger Jenny Grensman, internationell sekreterare på förbundet.

Hur många delegater som varje förbund får skicka till kongressen beror på hur många medlemmar man har. Sveriges Ingenjörer är förhållandevis stora och deltar med sex delegater.

Årets stora knäckfråga tror Jenny Grensman blir den om förkortad arbetstid. Fackförbund i Belgien och Frankrike står bakom en motion om att UNI ska driva ett krav på kortare arbetstid, något som de nordiska facken inte står bakom.

–Vi i Norden känner att vi har nått vägs ände och har redan bra kollektivavtal och lagstiftning som reglerar vår arbetstid. Vi vill inte se globalt krav från UNI på kortare arbetstid, säger hon.

Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörers ordförande, som också är i Liverpool, betonar hur viktigt det är att förbundet finns med i det internationella arbetet. Det handlar om att stå upp för de villkor och rättigheter som finns i Sverige och de övriga nordiska länderna.

–Världen krymper och våra medlemmar jobbar också utomlands, inte sällan som chefer. Kan vi skapa bättre villkor för chefer och anställda i andra länder skyddar vi våra medlemmar, säger hon och tillägger att det också är en solidaritetsfråga.

Hon påpekar hur viktigt det också är att trycka på tjänstemännens möjligheter att organisera sig. I många länder, även i Europa, får chefer inte vara medlemmar i fackförbund.

Allt fler utländska ägare på svensk arbetsmarknad är också ett hot mot det fackliga inflytandet.

–Det internationella arbetet går i stor utsträckning ut på att försvara våra egna villkor. Det gör vi genom att försöka se till att andra får det bättre och på så vis krympa avstånden mellan dem som har de bästa villkoren och dem som har de sämsta, säger Ulrika Lindstrand.

Mer om UNI

UNI har tecknat över 50 globala ramavtal med multinationella företag och fastställt rimliga villkor för över 10 miljoner arbetstagare runt om i världen.

Läs mer om UNI och om världskongressen på  http://www.uniglobalunion.org/

Ett par dagar före kongressen hålls också UNI:s kvinnokonferens, även den i Liverpool. Där deltar Jenny Grensman och Anneli Laanep från Sveriges Ingenjörer.

Ulrika Lindstrand som var med på kvinnokonferensen för fyra år sedan säger att det var en stark upplevelse att höra kvinnor från hela världen berätta om arbetsförhållanden som vi har svårt att ens föreställa oss.

–Det handlar inte om kränkande beteenden utan om våld på arbetsplatsen, om våldtäkter och kidnappningar. Det var nästan svårt att ta in men så viktigt att vara där och förklara hur vi har jobbat.

Men kvinnokonferensen handlar också om andra frågor, exempelvis om hur fler kvinnor som får barn kan komma tillbaka till arbetet. Man behöver inte gå längre än till England för att se problem med att välutbildade kvinnor inte kommer tillbaka till arbetslivet. I flera delstater i USA får kvinnor bara vara tjänstlediga i tio dagar utan lön för att föda barn.

–Ibland är det en ögonöppnare att se hur mycket vi faktiskt har åstadkommit gemensamt, fack och arbetsgivare i Sverige, säger Ulrika Lindstrand.

UNI Global Union World Congress äger rum den 17–20 juni.

Karin Virgin

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt