Har du koll på de nya lagarna?

Illustration: Bengt Kullander/Mostphotos

En rad nya lagar träder i kraft vid halvårsskiftet. Ingenjören har sammanfattat några av dem som påverkar anställda och arbetsgivare.

Billigare att vara med i facket
Medlemsavgiften till facket blir avdragsgill. För fullbetalande yrkesverksamma medlemmar blir avdraget 25 procent av medlemsavgiften. Allt redovisas automatiskt till Skatteverket och Sveriges Ingenjörer kommer att skicka kontrolluppgift till medlemmarna.

En karensdag mindre
Antalet karensdagar för att få rätt till arbetslöshetsersättning efter att man blivit arbetslös minskas från sju till sex dagar.

Krav på rehabiliteringsplan
När en anställd har varit frånvarande på grund av sjukdom i 30 dagar och sjukskrivningen beräknas bli över 60 dagar har arbetsgivare har från och med den 1 juli skyldighet att tillsammans med den anställde ta fram en plan för återgång i arbete.

Fler arbetsplatsinspektioner
Polisen får större möjlighet att göra inspektioner på arbetsplatser för att hitta personer som ska utvisas ur Sverige. Straffavgiften för arbetsgivare som anställer personer som ska utvisas blir också högre.

Tryggare premiepensionssystem
Premiepensionssystemet ska göras tryggare. Bland annat måste fondförvaltare uppfylla vissa krav för att få ingå fondavtal med Pensionsmyndigheten. Telefonförsäljning av tjänster och produkter som rör premiepensioner förbjuds och pensionssparare måste nu själva skriva under vid fondbyte.

Mer pengar till studenterna
Studiestödet till gymnasie- och högskoleelever höjs. För studenter på högskole- och universitetsnivå är bidragshöjningen på 296 kronor i månaden. Höjningen gäller från den 1 mars 2018 och betalas ut retroaktivt efter den 1 juli 2018.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar