Tillfälliga jobb kan vara de som utvecklar dig mest

Illustration: Mostphotos/Madelen.

Den som vill ha ett spännande och utvecklande jobb har ett större urval om man söker temporära uppdrag som projektanställd eller konsult hävdar Johan Alsén, Sverigechef på rekryteringsföretaget Hays.

Det är många som vill ha ingenjörer just nu. Det visar statisk över arbetslösheten och samma signal kommer från rekryteringsföretagen. Hays, ett företag som hjälper många arbetsgivare med att rekrytera ingenjörer, ser också hur arbetsmarknaden har förändrats. Fler arbetsgivare vill anställa på tidsbegränsade uppdrag och Johan Alsén, Sverigechef för Hays, ser flera förklaringar bakom utvecklingen.

Johan Alsén, Sverigechef på rekryteringsföretaget Hays.

– Det handlar både om behovet av att snabbt få tag i specialistkompetens men också om möjligheten att kunna vara mer flexibel när teknikutvecklingen går så snabbt.

Andelen tillfälliga anställningar ökar i hela Europa, även i Sverige. Inom flera branscher, bland annat IT och life science, är det svårt att rekrytera på tillsvidareanställningar enligt Johan Alsén. Många med den spetskompetens som efterfrågas väljer att bli egenkonsulter för att få bättre betalt och kunna välja bland uppdragen.

Arbetsgivarnas ansvar att erbjuda sina anställda kompetensutveckling är just nu i fokus under den pågående debatten om Las. Akademikerförbund som Sveriges Ingenjörer är oroliga för att turordningsreglerna luckras upp. Arbetsgivare ska inte godtyckligt kunna säga upp anställda genom att hävda att de inte har den kompetens som krävs.

Johan Alsén förstår fackens oro men påpekar också att företagen har svåra utmaningar.

– När utvecklingen går snabbt och behovet av specialistkompetens är akut är rekrytering ofta den enda lösningen.

Utbudet av utbildningar för yrkesverksamma ingenjörer inom nya teknikområden är begränsat och det offentliga utbildningsysstemet är för trögrörligt menar han. Stora företag som Ericsson kan ordna internutbildningar men för mindre företag är det svårare.

Den snabbaste lösningen för att få tag i spetskompetens är att visstidsanställa eller ta in konsulter men Johan Alsén menar att det också är en bra modell för kompetensutveckling.

– Det är inte bara på lärarledda utbildningar som man lär sig nya saker. När företag anställer ingenjörer inom ett teknikområde där man saknar kompetens kan det utveckla kollegerna. De lär sig ny teknik genom att jobba tillsammans med de som kan den.

Johan Alsén tycker inte att tryggheten längre finns i en fast anställning. Det handlar allt mer om att ha en specialistkompetens.

– Den som vill ha spännande och utvecklande uppdrag har mycket större urval om man söker temporära uppdrag. Ju mer specialiserad man är, desto fler valmöjligheter får man. De som är beredda att ta tillfälliga uppdrag och har kompetens som efterfrågas kan välja och vraka.

Men vad händer när man har specialiserat sig inom ett teknikområde som snabbt ersätts av ett annat? Innebär specialiseringen inte en risk för att förlora jobbet eller att inte få nya uppdrag?

– Specialiseringen måste fortsätta hela arbetslivet. Det går inte att slå sig till ro för att man har en lång akademisk utbildning. Vilka yrken och kompetenser som företagen kommer att behöva i framtiden har vi ingen aning om i dag, säger Johan Alsén.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

Färre möten, mindre politik och bättre kontroll över sin kalender. Att lämna chefsrollen har sina fördelar och behöver inte alls innebära ett steg bakåt i karriären, snarare tvärtom.
Fler artiklar