Topplistan – här är artiklarna som flest har läst

Dålig löneutveckling inom industrin, avdragsrätt för fackföreningsavgiften och rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer. Här är topplistan över de mest lästa artiklarna på Ingenjören.se under första halvåret 2018.

1. Scanias ingenjörer får skambud trots rekordår

Scania är ett av flera industriföretag där akademikerna blev djupt besvikna över arbetsgivarens bud i löneförhandlingarna. Var fjärde akademiker på Scania säger att det låga löneläget har fått dem att söka nya jobb.

2. Nu börjar skatteavdraget på fackavgiften gälla

Den första juli återinfördes skatteavdraget för fackföreningsavgiften. Den här artikeln förklarar hur avdraget går till och hur mycket pengar det handlar om.

3. Rekordlåg arbetslöshet bland ingenjörer

I april noterades den lägsta arbetslösheten för medlemmarna i Sveriges Ingenjörer sedan åren före finanskrisen för tio år sedan. Men det finns skillnader mellan olika branscher. I artikeln ser du inom vilka inriktningar som efterfrågan är allra störst.

4. Byt jobb och höj din lön!

Att byta jobb är det bästa sättet att höja lönen visar Sveriges Ingenjörers lönestatistik. Läs hur mycket ingenjörer i olika sektorer och åldersgrupper har tjänat på sina jobbyten.

5. Löneförhandlingarna vid AB Volvo har avbrutits

Trots stora ekonomiska framgångar för AB Volvo låg arbetsgivarens bud inte en krona över avtalet. I januari fick akademikerna på företaget nog och ajounerade löneförhandlingarna.

6. Hjärnan är inte konstruerad för kontorslandskap

Forskningen visar entydigt att prestationsförmågan sjunker i kontorslandskap. Läs författaren Tomas Dahlströms råd till alla som har svårt att få något gjort på jobbet. Han menar att det är viktigt att förstå hur hjärnan fungerar.

7. Här finns alla svar du behöver om arbetsrätt

Ska man berätta på anställningsintervjun att man väntar barn? Det är en av många frågor som besvaras i den nya upplagan av boken Arbetsrättens begrepp A-Ö. Författarna Agneta Bern och Helene Sjöman är förbundsjurister på Sveriges Ingenjörer.

8. Tänk på det här innan du vobbar

Jobbar du ofta hemma med sjuka barn? Läs förbundsjuristen Ola Sundströms råd till alla vobbare. Hur ser reglerna ut och vad är viktigt att tänka på både för dig och ditt barn?

9. Knocka inte arbetsgivaren med cv:t – här är är ingenjörernas vanligaste missar

Sveriges Ingenjörer erbjuder medlemmarna cv-granskning. Ingenjören har tagit reda på vilka som är de vanligaste missarna många gör i sitt cv.

10. Det här missar ingenjörer på Linkedin

Linkedin används allt mer av arbetsgivare och rekryterare för att hitta kandidater till jobb. Sedan i januari erbjuder Sveriges Ingenjörer medlemmarna granskning av deras Linkedin-profil. Läs och lär av ingenjörernas vanligaste missar.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar